ANNONCE

Så dyrt er det at have bil – og sådan sparer du

9. marts 2020 22:15 | Af: Ritzau Fokus

Bilens størrelse, lån og værditab er noget af det, der koster rigtig mange penge om året.

Næst efter boligen er bilen en af de største investeringer i en privat økonomi. Men modsat boligen er bilen en dårlig investering, som taber værdi fra det øjeblik, du forlader forhandleren.

(Artiklen fortsætter under videoen)

– Alene værditabet er en tung post i økonomien. Så man skal overveje sine behov og gå kritisk til både bilens størrelse og finansiering, siger Ilyas Dogru, der er forbrugerøkonom hos FDM.

Nye beregninger fra FDM viser, at en ny bil til 100.000 kroner har et årligt værditab på cirka 17.000 kroner om året, hvis du beholder den i fem år.

En ny bil til 350.000 kroner har et årligt værditab på cirka 50.000 kroner, viser tallene, som er udregnet ud fra et gennemsnitligt forbrug for en gennemsnitlig bilejer.

– Alene ved at nedskalere fra en stor til en mindre bil kan man spare mange tusind kroner om året. Det er værd at have i baghovedet, siger Ilyas Dogru.

Kig på lånet

Du kan også spare på de løbende årlige udgifter.

– Det handler om at kigge på, om der er steder, man uhensigtsmæssigt brænder penge af, siger Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Det kunne eksempelvis være billånet. Hvis det koster mange penge i årlige renter, og du samtidig har penge stående på en indlånskonto til nul procent i rente, bør du i stedet poste pengene ind på lånet.

– Mange glemmer, at renter også er en årlig udgift. Derfor vil man kunne spare mange penge på biløkonomien alene ved at balancere gæld og indtægter i ens øvrige økonomi, siger Morten Bruun Pedersen.

Hvis du har friværdi i huset, kan du også overveje, om den skal bruges til at betale billånet af. For hvis du finansierer bilen via din friværdi, vil det næsten altid være billigst.

Hvis du derimod skal låne hos banken eller forhandleren, skal du indhente et par tilbud.

– Man kan slå 5000 kroner af etableringsomkostningerne eller 1-2 procentpoint af renten alene ved at forhandle. Men det kræver, at man sætter sig ind i tingene, siger Ilyas Dogru.

Glemte udgifter

Husk også, at der kan være andre skyggeudgifter. Nogle forhandlere tilbyder for eksempel rabat på den nye bil, hvis de samtidig må købe din gamle.

– Men det er ikke sikkert, at man får den samme pris for den gamle bil, som man havde fået andre steder, siger Ilyas Dogru.

Hvis du sidder med et stort billån med høj rente, kan du også prøve at konvertere til et billån med en lavere rente – fordi renterne i forvejen er lave.

Men igen er du nødt til at se det samlede billede.

– For det, du sparer på renterne, kan blive spist af omkostningerne ved at omlægge lånet, siger Morten Bruun Pedersen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu