Så dyrt er det: Benzinpriser på himmelflugt

6. maj 2019 14:08 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Prisen på en liter benzin er steget med mere end halvanden krone i 2019.

Kører du rundt med en formodning om, at der er blevet noget længere mellem den billige brændstof på landets tankstationer, så har du helt ret.

Siden årsskiftet er prisen på en liter benzin nemlig steget med 1,53 kroner, mens diesel er steget 85 øre per liter. Det skriver FDM på baggrund af tal fra brancheorganisationen Drivkraft Danmark.

Årets hidtil højeste listepris på benzin kunne man finde 27. april, hvor en liter benzin stod til 13,19 kroner.

Som det er mange bekendt, er den reelle pris ved benzinpumperne gerne omkring en krone lavere end listeprisen, men ifølge FDMs forbrugerøkonom Ilyas Dogru er der ingen tvivl om, at priserne er på vej op.

Forbrugerøkonomen har også lagt mærke til en anden tendens – nemlig at priserne svinger mere end ellers:

– Det er også interessant at konstatere, at prisen igen begynder at svinge henover dagen, efter at de har ligget fast en rum tid med flere selskabers nye prisstruktur. Det betyder, at der snart kan være penge at spare alt efter, hvornår på dagen man tanker, ligesom lokal konkurrence igen kan ses på prisen, siger Ilays Dogru til FDMs hjemmeside.

Bøvl i verden giver højere priser

Årsagen til de høje benzinpriser skal blandt andet findes i uroligheder i en række af verdens største olieproducerende lande.

I hverken Venezuela eller Libyen bliver der produceret megen olie for tiden, og ifølge chefanalytiker hos Sydbank, Søren V. Kristensen, rasler USA med sanktions-sablen over for Iran, hvilket også kan få indflydelse på priserne.

Derudover er dollaren steget, hvilket presser prisen en smule. Sidst har OPEC-landene også besluttet at begrænse produktionen en anelse.

Banken vurderer dog, at olieprisen vil falde senere på året. En tønde olie koster i dag 70 dollars, men var nede på 50 dollars ved årsskiftet. I oktober var den dog helt oppe på 87 dollars.

Hvornår er det billigst at tanke benzin?

De dynamiske priser har gjort, at der nu ikke længere findes håndfaste tips til, hvornår det er billigst at tanke. Juridisk konsulent hos FDM, Dennis Lange, har dog tidligere delt et par gode råd, man kan skrive sig bag øret, med Newsbreak.dk:

– Generelt er det stadig billigere at tanke, hvor der ligger flere tankstationer indenfor et begrænset område, for så vil tankstationerne typisk konkurrere på prisen mod hinanden. Derudover er det en god idé at holde sig fra tankstationer, der ligger i forbindelse med eller tæt på motorvejen, for her er prisen som regel skruet lidt ekstra op, siger den juridiske konsulent.

Du kan finde flere af Langes tips i galleriet over artiklen.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu