ANNONCE

Så farligt er det at sidde ned hele dagen

28. juni 2020 21:25 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Kræft, diabetes og depression er tre af de ting, som man kan blive ramt af, hvis man sidder meget ned i sin hverdag.

Du har sikkert fået skudt i skoene, at det er vigtigt at bevæge sig helt fra barnsben – og for mange har det med garanti aldrig været et problem at få bevæget sig en sund mængde hver dag.

Men i takt med at kontorjobs, stillesiddende arbejde, fjernsyn, computere og mobiltelefoner fylder mere i hverdag, så bliver flere og flere dårligere til at få bevæget sig – og det kan have fatale konsekvenser, der kan give alskens sygdomme. Mange tænker nok med det samme på overvægt, hvis man sidder ned hele dagen, men der er langt flere sygdomme, som bliver et biprodukt af en stillesiddende hverdag. Det skriver Department of Health & Human Services, State Government of Victoria, Australia.

Den australske delstatsmyndighed skriver faktisk, at jo mindre man sidder stillesiddende i løbet af en dag eller jo mindre man ligger ned – desto bedre chancer er der for at leve et sundt liv.

Tonsvis af problemer i vente

Hvis man er en af de mange danskere, der måske har været hjemsendt under coronaen og pludselig ikke får gået så meget i løbet af en dag, så er det altså værd lige at lave nogle strækøvelser eller sørge for at få gået en tur eller to i løbet af dagen.

Når man er fysisk aktiv, så mindskes risikoen nemlig for at komme på hospitalet, da man bliver mere robust og udholdende, skriver de australske myndigheder.

Sidder man meget ned vil man opleve, at ens muskler i numsen faktisk langsomt forsvinder – og ikke alene betyder det, at du bliver mindre stabil i din gang, men du kan få meget værre skader, hvis du strækker forkert ud eller falder. Derfor er det vigtigt at holde sig selv i form.

Ikke blot fysiske skavanker

Dét at sidde ned kan være noget, som mange forbinder med at se film og hygge i sofaen, men hvis man sidder for meget ned i løbet af en dag, så kan det faktisk medføre, at man får depression og angst.

Der er endnu ikke klarlagt en direkte årsagssammenhæng mellem det at sidde ned og være mere tilbøjelig til at blive deprimeret eller opleve angst, men forskning tyder på, at det skyldes, at folk mister de positive effekter af træning og det at holde kroppen beskæftiget.

Alvorlige sygdomme

Men hvor mange måske tænker, at det der motion godt kan udskydes til i morgen, så er det faktisk en bedre idé at starte med det samme med at få bentøjet igang. Der er nemlig 112 procent større chance for at udvikle sukkersyge(diabetes), hvis man sidder meget ned i løbet af en dag – modsat dem, der ikke gør. Det skriver Sundhed.

Som om det ikke var nok, så er stillesiddende mennesker mere eksponeret for at blive ramt af hjerteproblemer. Et studie viser, at mænd, der ser mere end 23 timers TV om ugen har en 64 procent højere risiko for at dø af hjerteproblemer end mænd, der blot ser 11 timers fjernsyn om ugen.

Studier viser også, at der er større risiko for at udvikle bestemte typer cancer, hvis man er meget inaktiv i sin hver dag. Det drejer sig i særdeleshed om lungekræft, livmoderkræft og tyktarmskræft.

I galleriet øverst kan du se, hvordan du nemt kommer igang med at være lidt mere aktiv i hverdagen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu