ANNONCE

Så farligt er lightsodavand

13. august 2019 08:18 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Lightsodavand kan have en negativ indvirkning på risikoen for at få hjerteanfald, slagtilfælde og demens.

Du har måske byttet den sukkerholdige sodavand ud med en kalorielet version, fordi du har hørt, at det er meget sundere. Men ny forskning viser, at der kan være mange negative konsekvenser af at drikke light-produkter.

Så hvis du holder af en Coca Cola Zero eller en Pepsi Max, er der flere ting ved dit helbred, som du skal holde øje med.

De kalorielette lightsodavand kan nemlig øge din risiko for hjerteanfald, slagtilfælde og at udvikle demens. Det skriver The Sun.

I galleriet øverst kan du se hvilke drikkevarer, der smadrer dine tænder.

Tidlig død

Ifølge flere undersøgelser, er det blevet bevist, at hvis man drikker to eller flere dåser lightsodavand om dagen, så øges risikoen for at blive ramt af et hjerteanfald eller et slagtilfælde.

Risikoen for et hjerteanfald stiger med en tredjedel, mens risikoen for at blive ramt af et slagtilfælde stiger med en fjerdedel.

Sammenligner man resultaterne med én person, der aldrig drikker light-sodavand, så har de personer, der drikker lightsodavand 16 procent større chance for en tidligere død.

Antyder sammenhæng

De ovenstående data har man udledt af en undersøgelse af kvinder, der også viste, at kvinder der er overvægtige og drikker light-produkter mere end fordobler risikoen for at få et slagtilfælde.

Det skal dog siges, at Dr. Yasmin Mossavar-Rahmani, der er forfatteren bag undersøgelsen, påpeger, at der er fundet antydninger af at light-sodavand har en indflydelse på risikoen for at få et hjerteanfald eller et slagtilfælde, men at den faktisk sammenhæng ikke blev bevist i undersøgelsen.

Udvikle demens

Et andet studie har også vist, at der kunne være en sammenhæng mellem indtaget af light-produkter og risikoen for at udvikle demens.

Personer, der drikker en dåse lightsodavand hver dag, er 2,9 gange mere i risiko for at udvikle Alzheimers. Desuden fandt de også ud af, at indtaget af lightsodavand gjorde, at deres risiko for at blive ramt af slagtilfælde var tre gange større end folk, der ikke drikker light-sodavand.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det skal dog siges, at holdet bag studiet ikke fandt data om sammenhæng mellem demens og lightsodavand for statistisk signifikant.

Spiser mere

Forskere knyttet til Massachusetts General Hospital har undersøgt sammenhængen mellem light-sodavand og patienters appetit. Det har vist, at lightsodavand øger appetitten. Derfor er man som forbruger af lightsodavand også i større risiko for overvægt.

Et andet studie foretaget på bananfluer og mus viste, at der var misforhold mellem den søde smag og de færre kalorier, som lightsodavand indeholder, og det fik kroppen til at sende signaler om at indtage føde. Når de havde mulighed for det indtog banafluerne og musene flere kalorier efter at have drukket lightsodavand.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu