Så hård er kulden ved dit mobilbatteri: Sådan undgår du, at strømmen pludselig forsvinder

5. december 2018 14:12 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Når de hårde frostgrader sætter ind, kan mobilbatteriet miste helt op til 40 procent af kapaciteten.

De fleste har oplevet, at mobilbatteriet pludselig løber tør for strøm, når det er koldt.

Generelt er kulden hård ved mobiltelefonerne, og nu viser en svensk undersøgelse, hvordan batterierne i de forskellige mobiltelefon-modeller klarer sig ved meget lave temperaturer.

Undersøgelsen er foretaget på det tyske laboratorium PZT på foranledning af Testfakta – en anerkendt og uafhængig svensk test- og researchvirksomhed.

Testen viser, at en Sony Xperia XZ3 mister omkring 40 procent af batterikapaciteten, når kulden falder til ti minusgrader, mens en Samsung Galaxy S9 mister 27 procent, og en iPhone XS 26 procent.

Lidt bedre går det for Nokia 7 Plus, der kun mister ti procent af batterikapaciteten, når temperaturen dropper til ti minusgrader.

Den rent tekniske forklaring er ifølge professor Poul Norby fra DTU Energi, at det simpelthen ikke er muligt at trække så meget energi ud af batteriet, når det er bidende koldt.

– Det har med de kemiske processer i batteriet at gøre. Hastigheden nedsættes, og dermed stiger modstanden ved lave temperaturer, siger Poul Norby.

Batteriet bliver ikke ødelagt

Men selvom mobiltelefonerne hurtigere taber strøm i kulden, er der ingen grund til at frygte for, at batteriet bliver ødelagt.

– Der sker ikke noget ved at bruge mobilen, mens det er koldt. Den løber hurtigere tør for strøm, men den skal nok få kapaciteten tilbage, når den bliver varm igen, siger Poul Nordby.

Bliver det ekstremt koldt, hvor temperaturerne falder til under ti minusgrader, bør du overveje at passe bedre på mobilen. I hvert fald hvis du planlægger at lade den op umiddelbart efter.

– Pas på med ikke at oplade telefonen, når batteriet er under cirka ti minusgrader, da det kan skade batteriet, siger Poul Norby.

Ifølge Testfakta er mobiltelefonerne ikke skabt til det råkolde klima i de nordiske lande. Og det bekræfter professor Poul Norby.

Kunne klare kulden bedre

Ifølge ham kunne mobiltelefonerne godt være bedre til at klare kulden, hvis producenterne ønskede det, men det er ikke noget, man selv kan gøre noget ved.

Der er dog et par ting, du selv kan gøre, hvis du vil have mere strøm at trække på, når den bidende kulde sætter ind, og mobilen begynder at løbe meget hurtigt tør for strøm.

– Det bedste råd er at holde mobiltelefonen varm i et eller andet isolerende materiale. Mobilen udvikler jo varme, så hvis den bare er pakket ind i noget, så kan den godt holde sig varm, siger Poul Norby.

Dernæst kan du frigøre energi ved gå ind i mobiltelefonens indstillinger og slå det fra, der suger særligt meget strøm.

– Det er en god idé at gøre, hvis man har processortunge ting, der kører på mobilen. Især spil og lyset på skærmen tager meget energi. Så man kan sagtens formindske generne ved kulden ved at skrue ned for de applikationer, der tager meget processorkraft, siger Poul Norby.

I galleriet ovenfor kan du se, hvordan du bedst passer på dit mobilbatteri i kulden – samt få gode råd til, hvordan du sparer på strømmen på batteriet.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu