ANNONCE

Så længe bør du beholde din vaskemaskine

13. februar 2021 16:40 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Du skal have haft vaskemaskinen i rigtig mange år, før du kan bruge bæredygtighed som argument for at købe en ny og grønnere model. Her kan du se, hvordan du undgår at slide maskinen unødigt

Hårde hvidevarer er et af de få felter, hvor du let kan navigere efter energimærker og gå efter det mest energivenlige – uanset om det er af hensyn til din pengepung eller miljøet.

Og bæredygtighed – herunder miljø, klima og arbejdsforhold – har faktisk nogen, stor eller meget stor betydning for valget af forhandler af hårde hvidevarer for godt 45 procent af danskerne.

Det viser en rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Men er det egentlig mest bæredygtigt at skifte den gamle strømsluger ud med en ny og grønnere model?

– Selv om der kommer et nyt køleskab eller en vaskemaskine med en smart funktion, så er det langt hen ad vejen bedre at beholde det, du har, siger Vibeke Myrtue Jensen, som er politisk rådgiver inden for miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk.

Førsteprioritet bør derfor være at få repareret det, du har. Først når det ikke kan lade sig gøre, giver det mening at kigge efter et nyt.

Newsbreak.dk har tidligere beskrevet, hvordan man undgår at slide unødigt på sin vaskemaskine.

Se syv tips til det i galleriet ovenfor artiklen.

Behold den i 17 år

Faktisk skal du have vaskemaskinen i 17 år, før det fra et klimaperspektiv kan svare sig at skifte den ud med en ny og mere energivenlig model. Det viser rapporten “Coolproducts don’t cost the earth” fra European Environmental Bureau.

Når du så skal købe nye hårde hvidevarer, så råder hun til, at du går efter den bedste energiklasse. Men også at du forhører dig om, hvor nemt det er at skaffe reservedele og få det repareret.

Forbrugerrådet Tænk har også en produktdatabase, du kan slå op i, hvor forbrugerne selv melder ind, hvordan produkter fra forskellige mærker har holdt.

I gennemsnit er levetiden for vaskemaskinen 11 år ifølge rapporten fra de europæiske miljøorganisationer.

Køb energivenligt

Det vil sige, at det ikke når i nærheden af de 17 år, der ifølge rapporten skal til for at kompensere for udledningen i produktionsfasen.

– Levetiden skal være ret lang, og hvis man skal udskifte, skal det virkelig være noget, der er gammelt og med et rigtig dårligt energimærke, siger Michael Søgaard Jørgensen, som er lektor i Bæredygtigt Design og Omstilling på Aalborg Universitet.

– Hvis din vaskemaskine er under 17 år gammel, bør du få den repareret. Og er din støvsuger under 11 år gammel, skal du få den repareret, tilføjer han.

Et afgørende parameter for, hvornår det kan forsvares – med bæredygtighed som argument – at købe et nyt produkt, er, hvor meget af energiforbruget, der ligger i produktionsfasen kontra ved brug.

Jo mere der ligger i produktionsfasen, jo længere tid bør der gå, før du skifter produktet ud med et nyt.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu