ANNONCE

Så lang kø er der til en test for coronavirus

8. december 2020 18:05 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Personer med milde eller ingen symptomer må vente flere dage på test i Aarhus, Odense og hovedstadsområdet.

Så lang kø er der til en test for coronavirus
Det er rift om testtiderne i det såkaldte samfundsspor, hvor personer med milde eller ingen symptomer kan blive coronatestet. (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix

Mandagens melding fra regeringen om skærpede restriktioner i 38 kommuner med høje smittetal har skabt stor efterspørgsel efter at blive coronatestet.

Det skriver tv2.dk, der har undersøgt ventetiderne på at blive testet i det såkaldte samfundsspor.

Der er eksempelvis ventetider på op til seks dage for aarhusianere, der har milde eller ingen symptomer, og som ønsker at blive testet.

I Odense er der op til fire dages ventetid, og i hovedstadsområdet er det tre-fire dages ventetid.

Tallene gælder ikke test af borgere, der har alvorlige symptomer på covid-19. De bliver testet gennem det såkaldte sundhedsspor.

Regeringen har en målsætning om, at 80 procent skal have adgang til en coronatest inden for 24 timer.

Bekymret borgmester

Professor i immunologi Jan Pravsgaard Christensen, Københavns Universitet, er bekymret for, at lange ventetider kan få nogle til at droppe at blive testet.

– Med ventetider på op til seks dage ved det åbne testtilbud, hvor også dem med mindre symptomer stiller sig op, risikerer de at tabe tålmodigheden.

– Måske tænker man “det er bare en forkølelse, der går over”, og i mellemtiden tager man hjem og smitter familien, og så får man ikke slået virusset ned, siger han til TV2.

De nære kontakter til smittede kommer hurtigere frem i testkøen.

Her er ventetiden over to dage i hovedstadsområdet og Aarhus, mens Odense som den eneste af de hårdt ramte kommuner ikke har ventetid.

Fysisk kø

Mandag slog TestCenter Danmark dørene op til et nyt testcenter i Aarhus.

Det skal øge den samlede testkapacitet, som ved årsskiftet ventes at være oppe på 95.000 analyser om dagen.

I løbet af januar skal kapaciteten vokse yderligere til 115.000 analyser om dagen, fremgår det af en pressemeddelelse fra Statens Serum Institut.

Det er ikke kun på det at få en tid, at der er kø. TV2 East har tidligere fortalt om, hvordan folk har stået i kø i op til halvanden time ved Slagelse Sygehus, hvor der er et testcenter.

Årsagen til den lange kø skal findes i, at nogle mødte op uden tidsbestilling, og at andre ikke mødte op, når de skulle.

– Problemet er, at det er lidt en tendens, at folk møder op i god tid. Nogle kommer ikke til aftalte tid, hver tiende har ikke bestilt tid. Og det betyder, at folk, som har bestilt tid, og som egentlig er kommet til aftalte tid, ender bagerst i køen, sagde Hanne Schjønning, funktionschef for Det nære sundhedsvæsen og driftsansvarlig for teststederne i Region Sjælland til TV2 East.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu