ANNONCE

Så let kan dit barn blive kriminel

29. december 2020 08:28 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Politiet advarer om, at unge let kan udnyttes som "muldyr".

De fleste af os mener måske, vi er godt opdraget og har givet opdragelsen videre til vores børn.

Men desværre kan en god opdragelse resultere i, at du eller dit barn medvirker til hvidvask af penge.

Er du forvirret? Læs med her:

Fakta

Muldyr: Et konkret eksempel

Peter er 21 år og studerer i København. En aften på vej hjem fra byen bliver han passet op af en mand, da han er ved at låse sin cykel op. Manden præsenterer sig som Lars og spørger, om han vil hjælpe ham med at hæve nogle kontanter, hvis han overfører 1000 kr. til Peters konto med det samme. Lars skal nemlig ind på en natklub og møde sine venner, men de tager ikke imod dankort. Peter tænker, at han selv har stået i en lignende situation, så han vil gerne hjælpe ham.

De bevæger sig over til en hæveautomat på den anden side af gaden, og imens overfører Lars 1.000 kr. til Peter. Peter tjekker sin konto og konstaterer, at pengene er overført. Peter er træt og vil bare gerne hjem og sove, så han skynder sig at hæve pengene uden at stille yderligere spørgsmål. Selv da Lars tilbyder ham 100 kr. for ulejligheden, takker Peter nej og hopper på sin cykel og kører hjem i en fart. På vejen hjem kan Peter imidlertid fornemme, at der må være noget galt, men han kan ikke gennemskue, hvad der er sket. Han beslutter sig for at lægge situationen bag sig.

Et par dage senere bliver Peter ringet op af politiet. En betjent fortæller ham, at der er blevet overført penge fra et stjålet kreditkort til hans konto. Peter siger med det samme, at han ikke kender noget til det stjålne kort, men det viser sig at omhandle overførslen fra Lars. Da betjenten derudover fortæller Peter, at han nu har medvirket til kriminalitet, bliver han helt bleg.

Kilde: Rigspolitiet

Det er altså ganske let at ende i fælden.

Forsøger små tricks

Rigspolitiet har tidligere skrevet om det samme på sin Facebook-side.

Kommer pengene fra kriminelle aktiviteter, er du nemlig blevet et såkaldt muldyr, som hjælper med at sløre sporet til de kriminelle.

“Det er strafbart, og derfor anbefaler vi, at du som udgangspunkt siger nej til at lade fremmede eller bekendte føre penge gennem din konto”, skriver politiet.

Muldyr kan få overført fra 100 kroner til flere tusinde kroner via mobilepay eller bankoverførsel.

Typisk hæver de beløbet med det samme i en pengeautomat, mens gerningspersonen ser på.

Måske er der aftalt en overførsel på 1500 kroner, men gerningspersonen overfører i stedet 15.000 kroner, og lader som om det er en fejl.

“Derfor anbefaler vi altid at sige nej uanset beløbets størrelse”, oplyser politiet.

Muldyr på 12 år

I Danmark ser politiet, at unge helt ned til 12 år bliver udnyttet som muldyr. De rekrutteres typisk i storcentre, ved skoler, i deres boligområder og på sociale medier. Muldyr findes dog i alle aldersklasser, og rekrutteringen varierer.

De færreste børn og unge kan gennemskue, at deres hjælp kan give en plet på straffeattesten.

Fakta

Muldyr: Snak med børnene

  • Fortæl, at de aldrig skal lade fremmede eller bekendte sætte penge ind på deres konto.
  • Tal med dem om, at muldyr er med til at muliggøre alvorlig kriminalitet.
  • Spørg, om de kender nogen, der har været muldyr, eller om de selv er blevet kontaktet.
  • Vær opmærksom og følg med i dit barns transaktioner og privatøkonomiske adfærd.

Kilde: Rigspolitiet

“Det gælder for os alle, at vi altid skal sige nej til personer, der ønsker at føre penge gennem vores konto – både i nattelivet, storcentret, på sociale medier og i jobopslag”, slutter politiets opslag.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu