ANNONCE

Så lidt skal der til: 1800 får årligt kræft af alkohol

27. april 2019 18:15 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Ganske få genstande øger risikoen for brystkræft hos kvinder, forklarer overlæge. Hvornår man får børn, kan også spille ind.

Engang var den anbefalede maks-grænse for alkohol 14 genstande for kvinder og 21 for mænd. I dag udgør den mængde en høj risiko, mens lavrisikogrænsen er 7 for kvinder og 14 for mænd.

Især skyldtes nedjusteringen risikoen for brystkræft, forklarer overlæge og forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelsen Anne Tjønneland til Ritzau.

– Nogle studier har vist, at en smule alkohol – et halvt glas om dagen – kan have en beskyttende effekt mod nogle hjerte-kar-sygdomme. Men vejes det sammen med kræftrisikoen, er der ingen nedre sikker grænse, advarer hun.

Ikke lette at reparere

Alkohol hæver østrogenniveauet, som er en af mekanismerne i udviklingen af brystkræft. Men mange andre faktorer er også i spil. De skader, der kan ske, når cellerne deler sig, er sværere at reparere, når man drikker alkohol.

– Brystkræft er en meget hyppig sygdom. Tidligere har mellem 10-20 procent af tilfældene været tilskrevet alkohol som en medvirkende årsag, siger Anne Tjønneland.

– Derfor var der behov for at gøre opmærksom på sammenhængen og stadig kalde det en risiko, når man holder sig under de syv genstande, tilføjer hun.

14 procent skyldes alkohol

Et studie har beregnet, at 14 procent af brystkræfttilfældene herhjemme – svarende til 600 tilfælde hos kvinder om året – i dag kan tilskrives alkohol.

– Det kan altid betale sig at mindske eller stoppe indtaget. Det er en af de ting, man selv kan gøre, siger Anne Tjønneland.

Man kan til gengæld ikke påvirke, hvornår man får sin første menstruation, og hvornår man går i overgangsalderen, forklarer hun. Det påvirker nemlig også østrogenniveauet, og hvor høje niveauer hver kvinde udsættes for.

Jo flere cyklusser man har, jo større er risikoen for at få brystkræft. For hver måned, når kvinder får menstruation, udvikler cellerne i brystet sig og udsættes for hormonsvingninger.

Inden første barn

Især har perioden, fra kvinder får deres første menstruation, til de får deres første barn, stor betydning.

– I den periode er brystvævet særligt følsomt for mutationer. Det bliver først færdigudviklet i forbindelse med første graviditet, siger Anne Tjønneland.

Ifølge Sundhedsstyrelsen sættes alkohol også i forbindelse med kræft i tyktarm, lever, svælg og mundhule foruden cirka 60 andre sygdomme – herunder diabetes og hjerte-kar-sygdomme, forstyrrelser i hjerterytmen og hjerneblødning.

At alkohol angiveligt kan have positive effekter på nogle hjerte-kar-sygdomme er omdiskuteret, understreger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen under Alkohol & Samfund.

– Lavrisikogruppen er ikke for alle. For det er bestemt ikke alle, der kan tåle den. Mennesker med alkoholafhængighed eller andre sygdomme skal tage helt specielle forholdsregler, siger han.

Fakta

Symptomer på brystkræft

Symptomer der kan være tegn på brystkræft:

* En knude
* En svag indtrækning i huden, eventuelt rynkedannelse, eller at huden på brystet bliver nubret som en appelsin, kan være udtryk for en dybereliggende kræftknude i kirtelvævet
* Væske fra brystvorten og at brystvorten begynder at trække sig indad. Væsken kan enten være klar eller blodig
* Hævede lymfeknuder i armhulen kan være det første tegn på en kræftknude i brystet

Sjældnere symptomer på brystkræft er:

* Smerter i brystet som ikke kan forklares ved menstruationscyklus
* Eksem/sår på brystvorten, der kan skyldes en særlig type brystkræft kaldet ‘Paget’s disease’. Denne tilstand er oftest forbundet med brystkræft eller forstadier til brystkræft
* Sårdannelse på selve brystet kan skyldes fremskreden brystkræft
* Betændelseslignende rødme af brystet, varme og hævelse kan skyldes inflammatorisk brystkræft. Symptomerne kommer ofte pludseligt. Kvinder over 40 år, som får betændelse i brystet, hvor det ikke er relateret til fødsel og amning, bør undersøges nøjere for at udelukke kræft. Symptomerne skyldes dog oftest andre sygdomme

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu