ANNONCE

Så mange danskere er i tvivl

18. september 2020 06:40 | Af: Newsbreak.dk

Syv ud af ti danskere siger ja til at lade sig vaccinere. Hver tiende svarer nej.

Citathistorie: DR

Hvis en vaccine mod coronavirus kommer til Danmark, vil størstedelen af danskerne sige ja til at få den sprøjtet ind i kroppen.

Syv ud af ti danskere svarer i en ny meningsmåling foretaget af Epinion for DR ja til, at de vil lade sig vaccinere mod coronavirus, hvis der kommer en vaccine mod corona, der er godkendt af de danske sundhedsmyndigheder.

Samtidig svarer hver femte dansker, at de ikke ved, om de vil sige ja eller nej til at få en vaccine mod coronavirus. Og hver tiende svarer nej til, at de vil lade sig vaccinere.

Meningsmålingen er udført fra 1. til 8. september.

Professor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, håber, at mere end syv ud af ti danskere ender med at lade sig vaccine mod coronavirus, hvis der kommer en sikker og effektiv vaccine.

– Det er jo en vaccine, der i sidste ende skal løse problemet, så vi kan få udryddet sygdommen og få bugt med alle de problemer, der er skabt omkring covid-19, siger han til DR.

Lars Østergaard forstår samtidig godt, at hver femte dansker endnu ikke ved, om de vil sige ja eller nej til en vaccine, da ingen endnu kan sige, hvilken vaccine der muligvis kommer til Danmark.

Ved ikke

Samme forståelse har Jens Lundgren. Han er professor i infektionssygdomme ved Københavns Universitet og Rigshospitalet og rådgiver Sundhedsstyrelsens ledelse om covid-19.

– Jeg tænker på, hvad jeg selv ville have svaret. Jeg tror, at jeg ville have svaret ved ikke, fordi det er et umuligt spørgsmål at svare på, fordi vi ikke kender til de faktiske forhold omkring vaccinen, siger han til DR.

De to professorer vurderer, at skepsis mod vacciner også kan være en del af svaret på, at 30 procent af danskere enten ikke ved, om de vil vaccineres mod coronavirus, eller har svaret nej til at lade sig vaccinere.

Derfor mener professorerne, at det er vigtigt, at de danske sundhedsmyndigheder oplyser befolkningen åbent og ærligt om en vaccine mod coronavirus.

– I en krisesituation er den eneste kommunikation, der dur, den fuldstændig transparente og ærlige kommunikation. Du skal ikke love for meget. Du skal ikke prøve at dække over problemstillinger. Det skal siges fuldstændig klart og tydeligt, siger Jens Lundgren.

Umiddelbart positivt

Hos Sundhedsstyrelsen kalder overlæge Bolette Søborg det ” umiddelbart positivt”, at syv ud af ti danskere på nuværende tidspunkt svarer ja til, at de vil lade sig vaccinere mod coronavirus.

– Sådan som jeg læser det, er det en befolkning, som i det store hele godt kan se et behov for at blive vaccineret, men også rigtig gerne vil vide noget mere, siger hun til DR.

Bolette Søborg er enig med Lars Østergaard og Jens Lundgren i, at der er særligt behov for at klæde befolkningen ordentligt på:

– Når vi kender den konkrete vaccine, er det rigtig vigtigt at få den information ud, og den skal være lødig og skal bygges på alt det, vi ved. Det er selvfølgelig et tilbud, om man vil lade sig vaccinere, men beslutningen skal træffes på et oplyst grundlag.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu