ANNONCE

Så mange danskere er nu døde af corona

15. april 2020 14:06 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Dødstallet stiger endnu.

I Danmark er der nu 6681 laboratoriebekræftede smittetilfælde af coronavirus. 309 danskere er døde, mens de har været smittet med virussen, fremgår det af Onsdagens opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI), der er udsendt klokken 14.

SSI skriver selv på sin hjemmeside, at antallet af dødsfald er lig med, at 4,6 procent af de, der er påvist smittet, er døde, mens de har været smittet med coronavirus eller lidt af den medfølgende sygdom covid-19.

Med de seneste dødsfald, der er blevet talt sammen mandag klokken 12, er der altså sket en stigning på 10 siden søndag. Antallet af indlagte fortsætter de seneste dages tendens og falder fra 380 til 362

Dansk læge død

Et af de registrerede dødsfald tirsdag gælder en dansk praktiserende læge. Han døde, 63 år gammel, efter fire ugers sygdom og tre ugers intensiv behandling som følge af COVID-19. Det oplyser Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i en pressemeddelelse onsdag.

Den afdøde læge efterlader sig en hustru, en mor, en bror, to voksne børn og et nyfødt barnebarn på to måneder. Der er tale om en praktiserende læge, der drev en lægepraksis i Hvidovre uden for København gennem 23 år, fra 1997 og frem til sin død. Oprindelig som en solopraksis, men i de senere år som en samarbejdspraksis, skriver PLO.

– Jeg føler en dyb sorg over, at en kollega har mistet livet. Som læge har jeg selvfølgelig hele tiden vidst, at vi har at gøre med en modbydelig sygdom, men det kommer pludselig meget tæt på, og det sætter tanker i gang. Jeg er dybt berørt, og jeg sender de varmeste tanker til familie og efterladte, siger formanden for PLO Christian Freitag.

Familien beder om, at privatlivet respekteres.

Respiratorliggende

2748 danskere er blevet raskmeldt, men der vil være omtrent 14 dages forsinkelse på præcis de tal, fordi man ifølge SSI først er erklæret rask, når der mindst er gået 14 dage fra positiv test. 77.712 danskere er blevet testet per 15. april.

Antallet af patienter, der har brug for særdeles meget opmærksomhed på grund af smitte med coronavirus, er også generelt faldet. Onsdag er 89 ud af i alt 362 indlagte på intensiv, mens 75 får hjælp af en respirator. Søndag var tallene 93 og 80.

Langt størstedelen af de respiratorliggende findes i Region Hovedstaden. I galleriet over artiklen kan du se de præcise tal fordelt på regioner.

Mange flere er smittet

Hvad angår de døde, vedbliver antallet også at stige, men det er – som tidligere – ikke muligt at sige, at patienterne er døde af coronavirussen. I stedet er der tale om, at personerne er døde og samtidig smittet med coronavirus. Sådan opgøres tallet, og mange af dem – langt størstedelen – har i forvejen lidt af andre sygdomme.

(Artiklen fortsætter under fakta-boksen)

Fakta

Sådan bliver du testet

Flere end 75.000 er blevet testet for coronavirus i Danmark.

Det er patienter, der er blevet henvist af deres praktiserende læge, som kan blive testet for virusset.

Her kan du læse mere om, hvornår du skal kontakte din læge, og hvordan du bliver testet.

Hvornår skal jeg ringe til lægen?

* Hvis du har moderate eller svære symptomer. Det kan være vejrtrækningsbesvær, høj feber, smerter, utilpashed, eller hvis symptomerne forværres hurtigt eller over flere dage. Det gælder også, hvis symptomerne varer ved over flere dage uden bedring.

* Hvis du har milde symptomer og tilhører en særlig risikogruppe. Det er blandt andet ældre over 65 år, personer med kroniske sygdomme eller nedsat immunforsvar og gravide.

* Hvis du har milde symptomer og samtidig har tæt kontakt med personer i særlige risikogrupper.

* Hvis du har milde symptomer og samtidig har problemer med at isolere dig selv. Eksempelvis hvis du er hjemløs, eller hvis dine boligforhold ikke tillader, at du isolerer dig fra dine familiemedlemmer.

* Hvis du har milde symptomer og har haft tæt kontakt med en person, der er testet positiv for coronavirus.

Hvad sker der så?

* Hvis lægen mistænker, at du har coronavirus, vil lægen vurdere, om du skal blive hjemme, eller om du skal henvises. Det kan være en henvisning direkte til en test eller til en sundhedsfaglig vurdering hos en af regionens vurderingsenheder.

* Hvis du har milde symptomer og kan henvises direkte til en test, er det din egen læge, som modtager svar på testen og står for behandlingen fremover.

* Hvis du bliver henvist til en sundhedsfaglig vurdering, vil en sundhedsperson hos regionens vurderingsenhed vurdere, om du skal testes og eventuelt indlægges.

* Du skal altid henvises til vurdering, hvis du har svære symptomer, tiltagende forværring eller tilhører en særlig risikogruppe.

Hvordan fungerer testen?

* For at teste for coronavirus bliver der taget en prøve af sekret fra de nedre luftveje eller fra svælget. Prøven tages med en særlig vatpind fra mundens slimhinde.

* Der kan gå op til 24 timer, fra prøven er taget, til svaret er klar. I nogle tilfælde kan der gå længere tid.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Politi.dk, Rigshospitalet, Region Sjælland.

Ifølge sundhedsmyndighederne beskrives det således: “Opgørelsen af antallet af døde omfatter dødsfald, der er registreret indenfor 30 dage efter påvist COVID-19-infektion. COVID-19 er ikke nødvendigvis den tilgrundliggende årsag til dødsfaldet.”

Nogle af tallene skal generelt tages med et gran salt. Vurderingen er nemlig desuden, at ganske mange danskere er smittet uden selv at vide – og uden myndighederne ved det.

Statens Serum Institut vurderer, at op mod 30-70 gange flere end de officielle tal kan være smittet med virusset. Det er dels baseret på erfaringer fra Island og Tyskland. Derudover er estimatet bygget på test af 1000 danskere, der har doneret blod.

Smitten spredes mindre

Smitten med coronavirus er generelt faldet markant de seneste uger, hvor dele af samfundet har været lukket ned, og befolkningen er blevet bedt om at holde afstand til hinanden. Onsdag blev antallet af smittede opgjort til 6681 er bekræftet smittet i alt. Det er en stigning på 170 personer i forhold til dagen før.

Fagfolk bruger termen smittetryk – eller reproduktionstallet – der siger, hvor mange personer en smittet personer selv smitter. Tirsdag fortalte Kåre Mølbak, der er faglig direktør hos Statens Serum Institut, at smittetrykket er faldet til 0,6. Det vil det sige, at en smittet person i gennemsnit smitter 0,6 andre.

12. marts – altså lige omkring den delvise nedlukning af samfundet – var smittetrykket 2,4.

24. marts var det faldet til 1,4, og da statsminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge offentliggjorde de konkrete tiltag for at genåbne dele af samfundet, var smittetrykket på 0,9.

Når smittetrykket er under 1,0, vil epidemien over tid blive mindre og mindre. Men regeringen gjorde det før påske klart, at man vil lukke samfundet op – også selv om det vil give et smittetryk over 1,0.

Smittetryk bestemmer

Det er på baggrund af smittetallene, at regeringen onsdag har åbnet daginstitutioner, folkeskolens mindste klasser, dele af ungdomsuddannelserne og givet grønt lys til, at flere privatansatte kan komme tilbage på arbejdspladsen.

Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut sagde tirsdag, at det ud fra smittetallene er forsvarligt med en lille yderligere genåbning, da det kun fører til en mindre stigning i smittetrykket.

– Smittetrykket vil stige fra 0,6 til 0,8 med en lille yderligere åbning. Det vil sige, at vi ikke ser en epidemisk udvikling, men stadig ligger lunt på kurven. Det hele står og falder dog med, at man stadig holder afstand. Ellers ser vi en risiko for en “anden bølge”, som man ser i andre lande, sagde Kåre Mølbak.

Han uddybede ikke, hvad en “lille yderligere åbning” kunne dække over.

Folketingets partier er i øjeblikket ved at forhandle om, hvilke dele af samfundet der også kan få lov at åbne.

Fakta

Det betyder smittetryk

Når fagfolk ser på udviklingen i coronaepidemien, bliver begrebet smittetryk hevet frem.

I øjeblikket ligger smittetrykket på 0,6.

Her er en forklaring på, hvad tallet dækker over:

* Smittetryk – eller reproduktionstallet – fortæller, hvor mange personer en smittet person selv smitter.

* Det vil sige, at når smittetrykket er 0,6, vil en person i gennemsnit smitte 0,6 andre.

* Når smittetrykket er under 1,0, vil epidemien over tid langsomt blive mindre og mindre.

* Da regeringen lagde op til at genåbne dele af samfundet efter påske, var det med en forventning om, at smittetrykket ville stige fra 1,0 til 1,23.

– Sådan har smittetrykket udviklet sig under coronaepidemien i Danmark:

* 12. marts – omkring den delvise nedlukning af samfundet: 2,4.

* 24. marts: 1,4.

* 6. april, da statsministeren skitserede planerne for genåbning: 0,9.

* 14. april: 0,6.

Kilde: Statens Serum Institut.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu