ANNONCE

Så mange danskere vil corona-vaccineres

1. december 2020 11:09 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

På tværs af otte vestlige lande er danskere de mest villige til at lade sig vaccinere mod covid-19

Så mange danskere vil corona-vaccineres
Michael Bang Petersen, professor i statskundskab og leder af HOPE-projektet. Foto: Ida Marie Jensen, AU Foto.

78 procent af den danske befolkning vil gerne vaccineres mod covid-19, hvis sundhedsmyndighederne opfordrer dem til det.

Dermed er danskere mere villige til at lade sig vaccinere mod covid-19 end eksempelvis tyskere (63 procent) og svenskere (59 procent).

– Myndighederne står betydeligt bedre i Danmark end i vores nabolande, oplyser Michael Bang Petersen, professor i statskundskab og leder af HOPE-projektet på Aarhus BSS, Aarhus Universitet.

– Effektive og sikre vacciner spiller en central rolle i bekæmpelsen af covid-19, men det er ikke nok, at vi får dem på lager. Myndighederne er også afhængige af, at borgerne vil stikkes, og vaccineskepsis er en reel udfordring i alle de lande, vi har kigget på, siger Michael Bang Petersen.

Ifølge ham har sundhedsforskere tidligere anslået, at over 80 procent af en befolkning skal vaccineres for at sikre tilstrækkelig flokimmunitet.

– Noget af det mest bekymrende, set fra myndighedernes perspektiv, er, at villigheden måske kan dale yderligere den kommende tid. Folks udmattelse over corona-situationen ser i sig selv ud til at drive modstand, siger Michael Bang Petersen.

Skidt sammenhæng

Sammen med tre kolleger har Michael Bang Petersen undersøgt, hvad der kendetegner vaccineskeptikere, og hvad der har betydning for, hvorvidt man vil takke ja eller nej til en vaccine. Og folk, der føler sig udmattet på grund af corona-situationen, er altså mere tilbøjelige til at være skeptiske.

– Paradokssalt nok ser der ud til at være en tendens til, at jo større behov, man føler for at vende tilbage til en normal tilværelse, jo mindre villig er man til selv at lade sig vaccinere. Og det er bemærkelsesværdigt, fordi det så kan vise sig, at villigheden vil falde, jo længere tid, der går, siger Michael Bang Petersen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu