ANNONCE

Så mange vil forbyde det

29. december 2020 10:59 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

50 procent af danskerne synes, at affyring af fyrværkeri kun skal være lovligt nytårsaften. Hver 8. vil helt forbyde det.

Så mange vil forbyde det
Mange vil helt fyrværkeriet til livs. Foto: Scanpix

Halvdelen af danskerne vil forbyde fyrværkeri på andre dage end nytårsaften.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for forsikringsselskabet Gjensidige.

Det er i Danmark tilladt at affyre fyrværkeri fra den 27. december til den 1. januar, men en del danskere oplever affyring uden for den tilladte periode.

Undersøgelsen viser nemlig også, at flere end hver tredje dansker, og særligt personer over 40 og kæledyrsejere, oplever affyring af fyrværkeri gennem december måned som værende forstyrrende.

– Hvis danskerne affyrede mindre fyrværkeri, ville der selvsagt også være færre skader. Men for os er det også vigtigt, at vi kan have tillid til at de regler, der er opsat for affyring af fyrværkeri, også overholdes, siger skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild i en pressemeddelelse.

Ifølge undersøgelsen mener hver 8. dansker – 12,8 procent – at fyrværkeri helt burde forbydes. Omvendt mener 22,3 procent at fyrværkeriet er nytårsaftens højdepunkt.

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige blandt 1506 repræsentativt udvalgte danskere i december 2020.

Nytår i coronaens tegn

I år er Sundhedsstyrelsen kommet med anbefalinger til, hvordan man kan fejre nytåret og samtidig sikre, at den udbredte samfundssmitte med Covid-19 ikke stiger. Anbefalingerne går blandt andet på at samles få personer, undgå store forsamlinger på offentlige steder og måske tænke i online alternativer til nytårsfejringen.

Undersøgelsen foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige viser, at 42 procent af danskerne synes brugen af fyrværkeri burde indskærpes i år som følge af Covid-19. Sundhedsstyrelsen er også opmærksom på danskernes fyrværkeritraditioner, og opfordrer til ikke at mødes til fyrværkeriarrangementer eller -opvisninger.

– Vi må uden tvivl affinde os med, at vi i år står i en situation, der er uden sammenligning. Derfor kræver det også af os, at vi tager ansvar og ændrer nogle af vores traditioner for at stoppe smittespredning i Danmark, siger Henrik Sagild.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler derudover altid at bruge beskyttelsesbriller, holde sikkerhedsafstand og kun at bruge godkendt fyrværkeri. Færre fyrværkeriskader betyder også et mindre pres på sundhedssystemet, der grundet Covid-19 er under et ekstra stort pres i år.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu