ANNONCE

Så ulækker er din genbrugte plastflaske

26. august 2019 12:01 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

En vandflaske er produceret til engangsbrug, derfor kan din vandflaske indeholder masser af bakterier, hvis du genbruger den.

Når heden er på sit højeste, og munden føles som Sahara, så er det eneste læskende en flaske vand. Du køber den måske på den nærmeste tankstation eller i det lokale supermarked.

Men når du nu har tømt den for indhold, så har du jo alligevel betalt for flasken, så hvorfor ikke bare genbruge den til en anden gang, hvor du skal have slukket tørsten?

Fordi der ophober sig massevis af bakterier. Det skriver Videnskab.dk.

Fuld af bakterier

Det er ikke helt fornuftigt at genbruge en plastflaske over længere tid, fordi de med tiden bliver fulde af bakterier.

Fem bioteknoligstuderende fra Aarhus Universitet har i et eksamensprojekt undersøgt mængden af bakterier i 15 flasker, som de har fyldt med postevand hver i fem dage.

Efterfølgende målte de bakterierne i flasken, og de kunne konstatere, at antallet af bakterier var otte gange højere end vand fra vandværket, når flaskerne var rengjort. Mens det var 16 gange højere, når de ikke var.

Selv om der er tale om et lille forsøg, så har overlæge ved Statens Serum Institut også understreget deres fund.

– Der er mange, der tror, flaskerne er egnede til genbrug, men det er de ikke. Det er ikke direkte sundhedsskadeligt, men man skal ikke bilde sig ind, at de er rene, siger han.

Lavet til engangsbrug

Noget af det, der gør, at bakterier trives i plastikflaskerne er, at de produceret som et produkt, der kun skal bruges én gang.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Derfor er flaskerne også udformet sådan, at de flere steder kan være ret svære at rengøre. Her er der særligt tale om mundingen. Det er også grunden til, at der oftest er større mundinger på drikkedunke sammenlignet med plastikflasker, der indeholder vand.

Gør flasken ren

Adjunkt og Mikrobiolog Tina Birk fra Forskningsgruppen for Mikrobiel Fødevaresikkerhed ved DTU mener, at mængden af bakterier afgøres af, hvor ofte du rengør din plastikflaske.

Hun anbefaler, at hvis man ønsker at genbruge plastflasken, så skal man huske at rengøre den med lidt opvaskemiddel og vand.

I princippet burde en plastflaske også kunne rengøres i en opvaskemaskine, da plastikke kan tåle op til 70 grader, men de bliver oftest deforme af det, og man kan risikere, at den smelter, hvis flasken står for tæt på maskinens varmelegeme.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu