ANNONCE

Sådan afskrækker du børn fra at ryge

27. april 2019 21:08 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Mange børn i skolealderen ryger dagligt, men forældrene kan gøre noget for at forhindre den dårlige vane, fortæller professor i tobaksforebyggelse.

Der er stadig mange børn, der tager en smøg uden for skolegården eller på vej hjem. Faktisk er der i dag lige så mange børn i skolealderen, der begynder på tobakken som for fire år siden. Det viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

Og det er udtryk for en trist udvikling, mener Niels Them Kjær, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

– Regeringen har som mål, at ingen børn og unge skal ryge i Danmark i 2030. Derfor er det foruroligende, at tallene ikke har rykket sig på fire år, mens uret bare tikker, siger han.

Større indsats

Derfor skal der gøres en større indsats for at få de unge til at holde sig fra cigaretterne. Den indsats bør finde sted på hjemmefronten, mener Charlotta Pisinger, der er professor i tobaksforebyggelse på Københavns Universitet. Forældrene har nemlig stor indflydelse på, om børnene begynder at ryge eller ej, siger hun.

– Vi ved, at det har en effekt at indføre et røgfrit hjem, uanset om du er ryger eller ej. Bliver der aldrig røget i hjemmet, så har det en stor effekt – også selv om forældrene selv ryger og går udenfor, siger Charlotta Pisinger.

Noget andet er, hvordan man taler om rygning derhjemme. Mange rygende forældre er nemlig bange for, at det virker dobbeltmoralsk, hvis de beder deres børn om ikke at ryge. Men sådan behøver de ikke at have det, fortæller Charlotta Pisinger.

– Du skal være tydelig i din tilkendegivelse, uanset om du selv er ryger eller ej. Det er forkert, når rygere tror, at det ikke har nogen effekt at tale med deres børn om rygning, siger hun.

Sig fra

Mange børn forventer, at forældrene decideret forbyder rygning. Og sker det ikke, bliver de skuffede, viser flere undersøgelser. Vær derfor klar i mælet, og gå ikke ud fra, at dine børn allerede ved, hvor farlige cigaretter er.

Fanger du dine børn i at ryge, skal du heller ikke være bange for at tage konfrontationen og den efterfølgende konflikt.

– Mange voksne har den opfattelse, at hvis man konfronterer børn med rygning, så gør de det bare i smug. Men virkeligheden viser, at de allerfleste børn vil rette sig efter, hvad forældrene siger, lyder det fra Charlotta Pisinger.

Det kan også betale sig at tale med børnene tidligt i livet. Ifølge Kræftens Bekæmpelse viser forskningen, at jo tidligere unge begynder at ryge, desto større er sandsynligheden for, at de ender som storrygere.

– Netop derfor er det vigtigt, at vi forstærker den tidlige indsats. Skolebørn skal ikke lære at ryge, siger Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse.

Rygere i risiko for lungekræft

Lungekræft er ifølge Kræftens Bekæmpelse en af de hyppigst forekommende kræftformer i Danmark, og det er derfor en god idé at være yderst opmærksom, hvis du spotter symptomer på lungekræft hos dig selv eller andre.

Især som ryger er det en god idé at holde øje med symptomer på lungekræft, for ifølge Kræftens Bekæmpelse er det nemlig tobaksrygning, der er den primære årsag til sygdommen.

Typiske symptomer på lungekræft er hoste, opspyt (eventuelt med blod), hyppige lungebetændelser, vejrtrækningsbesvær, hæshed og smerter i brystet ifølge Kræftens Bekæmpelse.

I galleriet ovenfor kan du se flere af de mest typiske symptomer på lungekræft.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu