ANNONCE

Sådan bliver luften i dit hjem forurenet

16. september 2020 14:12 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Med dagligdagens opgaver følger der usynlige kilder til forurening.

Det er ikke nødvendigvis så sundt at gå indenfor, som mange går og tror, og det er ikke blevet bedre af, at flere og flere danskere arbejder hjemme, mens covid-19 hærger verden over.

BBC skriver, at luftforurening indenfor kan være to til fem gange højere end luftforurening udenfor, og det er ikke blevet bedre af, at flere og flere borgere i år har arbejdet rigtig meget hjemmefra, og indenfor.

Tal fra en norsk og amerikansk virksomhed viser, at mængden af flygtige organiske forbindelser steg i husholdninger verden over, mens flere og flere var hjemsendt.

– Vi tilbringer 90% af vores tid indenfor i industrilande, og alligevel er fokus, når det kommer til forurening, på de 10% af tiden, vi er udenfor, siger Nicola Carslaw, professor i indendørs luft og kemi fra York Universitet, til BBC.

– Størstedelen af vores eksponering overfor forurening sker indenfor, siger Nicola Carslaw.

Flere dør af dårligt indeklima

BBC henviser til tal fra WHO, der viser, at op mod 3,8 millioner mennesker dør hvert år, på grund af luftforurening fra indeklima.

Dårligt indeklima kobles til både astma, lungebetændelse, lungekræft og andre sygdomme, og luftforureningen i dit hjem opstår, når du gør, som danskere gør flest.

Du kan i galleriet til denne artikel se nogle af de kendte kilder til luftforurening.

Et studie viser, at du udsætter dig for flere farlige partikler, når du laver en omelet, end hvis du står ved en gennemsnitlig engelsk vej. Et andet studie viser, at du udsætter dig selv for flere farlige partikler ved at lave et stort måltid, hvor du steger mad, end hvis du gik en tur i Dehli i Indien.

En del af problemet er, at alle hjem er forskellige, og det er svært at måle alle danske, alle slet og ret alle verdens, hjem.

– Udenfor kan vi se, hvad luftforurening gør fra dag til dag. Det kan vi ikke i vores egne hjem, siger professor og videnskabsdirektør Alastair Lewis, til BBC. Han fortæller, at mængden af forurening indenfor varierer fra bolig til bolig, og at der kan være stor forskel på to huse, side om side på samme vej.

Eksperterne virker til at være enige om, hvordan man gør noget ved indendørs luftforurening.

Først og fremmest kan man fjerne kilderne til luftforurening, eksempelvis et gaskomfur, en brændeovn eller husets mange lysestager. Derudover det vigtigt, at man lufter ud, efter at man eksempelvis har lavet en masse mad.

Det løser selvfølgelig ikke problemet med den forurening, der kommer til udefra. Der kunne man overveje at filtrere den luft, der kommer indenfor, men Nicola Carslaw siger, at det endnu er uvist, hvor effektive forskellige former for luftfiltre, solgt på det private marked, faktisk er.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu