ANNONCE

Sådan får du en lavere elregning

4. oktober 2019 14:11 | Af: Ritzau Fokus

Energieffektivitet, standbyfunktioner og hårde hvidevarer er steder, hvor du kan spare på elregningen.

I mange hjem kører elregningen automatisk – og det er næppe noget, du skænker en tanke, medmindre der er store udsving. Men faktisk er der mange penge at spare, hvis du går kritisk til dit forbrug.

(Artiklen fortsætter under videoen)

– Man kan spare tusindvis af kroner alene ved at skifte fra højtforbrugende til energieffektive apparater, siger Martin Salamon, der er cheføkonom med speciale i energi- og konkurrenceområdet ved Forbrugerrådet Tænk.

Det betyder ikke, at du skal kyle alle dine hårde hvidevarer ud og købe nyt i morgen. Men jo ældre køleskab, vaskemaskine eller tørretumbler, jo større bliver besparelsen ved at skifte til en energivenlig udgave.

– Selv om det kan føles som en stor udskrivning, vil du kunne spare en masse på det årlige forbrug, siger Martin Salamon.

Adfærdstanker

Alene ved at skifte fra et køleskab med energimærkning A+++ fremfor A+, vil du spare cirka 3200 kroner over de ti år, som køleskabe typisk lever, viser tal fra Energistyrelsen.

Du kan også spare ved at tænke over din adfærd. Eksempelvis går 16 procent af vores gennemsnitlige strømforbrug kun til fryser og køleskab.

Men her kan du spare ved at holde køleskabets temperatur på fem grader.

For hver grad temperaturen sænkes, vil elforbruget nemlig stige med cirka fem procent årligt, viser analyser fra Energistyrelsen. På samme måde bliver fryseren også dyrere i drift, hvis du holder den ekstremt kold.

Skærmene sluger

Familiens skærme er et andet oplagt sted at sætte ind.

En gennemsnitlig familie bruger nemlig en tredjedel af sit samlede strømforbrug til fjernsyn, computere og musikanlæg, forklarer Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik og energi ved Videncentret Bolius.

Her bør du vove pelsen og kigge indenfor på teenageværelset. For det gælder især gamercomputere og spilkonsoller.

– I gennemsnit bruger gamercomputere 1100 kilowattimer i strøm om året – alene ved at stå på standby. Det svarer til cirka 2500 kroner om året, forklarer Tue Patursson.

Gamle trækker læsset

Også familiens fjernsyn trækker meget strøm. Det gælder især ældre fladskærme.

– Man skal tænke over, at der er et bagvedliggende forbrug, når apparatet står på standby, siger Martin Salamon.

Alt dette kan du komme omkring ved at sætte flest mulige apparater i en strømspareskinne eller ved at slukke på kontakten.

– Generelt går 10-15 procent af husstandens samlede elforbrug til standbyfunktioner. Så hvis man får lukket rigtigt ned for flest mulige strømslugere, er der mange penge at spare, siger Tue Patursson.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu