ANNONCE

Sådan får du et bedre blodtryk

13. november 2019 15:04 | Af: Keld Stampe, ks@newsbreak.dk

Det er meget vigtig at holde øje med sit blodtryk.

Har man forhøjet blodtryk øges risikoen ifølge Netdoktor.dk betragteligt for at få åreforsnævring. Det kan medføre en række alvorlige sygdomme som hjertekrampe og blodprop i hjertet eller hjernen.

Det er derfor utrolig vigtigt, at man er opmærksom på sit blodtryk.

Artiklen fortsætter under videoen

Men heldigvis kan forhøjet blodtryk behandles med medicin og livsstilsændringer, så man nedsætter risikoen for følgesygdomme.

I galleriet over artiklen findes en række gode råd til hvad man selv kan gøre. 

Fordi det kan være livsfarligt, hvis blodtrukket er for højt, bør man selvfølgelig kende det. Det gælder ikke mindst, hvis man i forvejen har dårligt hjerte eller problemer med kredsløbet. Eller hvis man ved, der er tendens til forhøjet blodtryk i familien, samt hvis man er overvægtig, har diabetes eller er ryger.

Undersøgelsen er ganske simpel og kan enten foretages hos lægen eller hjemme hos en selv. For nogle er det faktisk en fordel at gøre det i eget hjem. Simpelthen fordi et lægebesøg for mange betyder, at blodtrykket stiger til et kunstigt højt niveau.

Sådan måles det

Blodtrykket måles i det, der hedder millimeter kviksølv (mmHg). Det angives med to tal, for eksempel 120 over 80. Det højeste tal kaldes det systoliske blodtryk, der angiver det maksimale tryk, der er i en pulsåre, når hjertet trækker sig sammen og presser blodet ud i pulsårerne.

Det laveste tryk kaldes det diastoliske blodtryk og angiver blodets tryk på pulsårens væg, når hjertet slapper af mellem to slag og blodet løber frit.

Når blodtrykket skal måles er det vigtigt, at man er afslappet og i hvile. Det betyder, at man skal være i fuldstændig ro i 10 minutter, inden målingen foretages.

Den foregår ved, at en blodtrykmanchet med en oppustelig ballon indeni bliver spændt om overarmen. Manchetten, der er forbundet med en trykmåler, bliver pustet op og herefter langsomt tømt for luft.

Det er mens luften siver ud, måleren registrerer pulsslagene og bestemmer blodtrykket.

Det ideelle er 120 over 80

Såfremt blodtrykket er 140 over 90 eller højere, har man forhøjet blodtryk. Det ideelle er 120 over 80.

Det er de færreste, der selv har et blodtryksapparat, men man kan som regel låne et af sin læge, såfremt man ønsker at foretage målingen i eget hjem.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu