ANNONCE

Sådan får du faktisk dit tøj rent når du vasker

10. august 2019 09:36 | Af: Ritzau Fokus

Naturlige alternativer til vaskemidler formår ikke at fjerne pletterne, viser en ny test fra Forbrugerrådet Tænk.

Mange familier er gået aktivt ind i kampen for bæredygtighed og forsøger at skifte til grønnere alternativer i hverdagen.

Et af de steder, du kan slå ned, er den næsten altid fulde vasketøjskurv. Og måske er du stødt på naturlige vaskenødder – også kaldet sæbebær – som markedsføres som et naturligt og grønt alternativ til de kemiske vaskemidler.

Men en ny test fra Forbrugerrådet Tænk af 17 vaskemidler til kulørt vask viser, at de gode intentioner faktisk kan ende med at koste på klimakontoen.

– Vores test viser, at sæbebær eller vaskenødder – som bliver markedsført som det gode valg i forhold til at tage hensyn til miljøet – ikke er særligt gode til at fjerne pletter, siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi Christel Søgaard Kirkeby.

– Så kan det godt være, at der ikke er kemisk vaskemiddel i, men når de ikke fjerner pletterne, er der risiko for, at du skal smide tøjet ud i stedet, og det er en langt større miljøbelastning. Så det er vigtigt, at man som forbruger ikke bliver snydt af den markedsføring.

Det handler mest om mekanik

Vaskenødderne er skaller fra bær fra træet sapindus mukorossi, som vokser i tropiske og subtropiske områder.

Skallerne indeholder stoffet saponin, som også findes i en række planter. Saponin skummer, når det kommer i kontakt med vand og har en sæbeagtig effekt.

Christel Søgaard Kirkeby vil ikke afvise, at forbrugere kan opleve en effekt af at vaske med sæbenødder. Der er dog primært tale om, at det har en effekt at vaske med vand, og at tøjet bearbejdes mekanisk i vaskemaskinen.

– Der er sikkert forbrugere, det fungerer for, men de har nok ikke så mange pletter på tøjet. Vores umiddelbare råd er ikke at gå efter sæbebær, siger hun.

Derimod anbefaler Forbrugerrådet Tænk at gå efter varianter, der vasker rent ved hjælp af enzymer. For at træffe et grønt valg lyder rådet, at du går efter Svanemærket og eventuelt også et allergimærke.

Testvinderne er Änglamark Color og Irmas Tusindfryd Kulørt Vask, som begge modtager den højeste vurdering. Produkterne er svanemærkede og uden parfume.

Vil du gerne slide mindre på tøjet, lyder rådet fra Teknologisk Institut, at du først og fremmest overvejer, om det overhovedet er nødvendigt at vaske tøjet. Ofte kan det nemlig friskes op ved at blive luftet.

Vask tøjet ved lavere temperaturer, og lad det lufttørre, når det er muligt. Tørretumbleren slider på tøjet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu