ANNONCE

Sådan sikrer du den bedste hjemmeferie

23. januar 2021 13:37 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Det er vigtigt at holde ferie - også under corona. Lær, hvordan du sender hjernen på restituerende ferie, selv om tiden tilbringes derhjemme som staycation.

Under pandemien er mange hjem blevet forvandlet til skolestue, arbejdsplads, motionsrum og fritidsrum i ét.

Og uden for hjemmet er udfoldelsesmulighederne begrænsede: Udlandsrejser frarådes, og restauranter, cafeer og kulturliv er lukket.

Derfor står nogen med en pukkel opsparet ferie på kontoen, mens andre simpelthen har fravalgt at holde ferie.

– Men med alle de nye udfordringer er det vigtigere end nogensinde før at kunne koble af, restituere og få holdt noget ferie, siger Robert Jonasen, der er chefpsykolog hos SOS International med speciale i stress og kriser.

Men hvordan gør man det, hvis ferien foregår under grå himmel og i præcis samme rammer som hverdagens trummerum?

For det første skal du lave et “sceneskifte” ved fysisk fjerne alt, der minder om arbejde og pligter, råder Camilla Karmark, der er psykolog og klinikchef hos Lind & Karmark Kognitiv og Metakognitiv Psykolog Praksis.

Så sluk arbejdsmobilen, og pak arbejdscomputeren væk.

– Det er ofte nemmere at lade op og restituere, hvis ferien indebærer et sceneskift eller nye rammer. Men når ferien tilbringes derhjemme, må man finde andre måder at signalere til hjernen, at nu er det ferie, siger hun.

Inddrag familien

Det vil også være en god idé at forventningsafstemme med familien, tilføjer Robert Jonasen.

Tal om, hvad I hver især har brug for. For nogle er det afslappende at gå en lang tur i skoven, for andre er det fisketurene, coronavenlige vennebesøg eller det at sove længe, som får feriefølelsen frem.

– Det er virkelig individuelt. Så få sat ord på, hvad I hver især har behov for, siger Robert Jonasen.

Tal også gerne om, hvad I glæder jer til.

Man får let lagt en negativ præmis ned over ferien, hvis man på forkant begræder, at “i år er der hverken pool eller pister”.

– Omvendt kan man tone snakken i en positiv retning ved at sige: “Det bliver godt nok anderledes i år. Jeg glæder mig til, at vi har ekstra god tid til at snakke og lave madprojekter sammen”, nævner Robert Jonasen.

Husk strukturen

I den forbindelse vil det også være godt med en smule struktur på dagene, lyder rådet fra begge.

Pointen er ikke, at du skal konstruere et stressende skema af deadlines.

Men skriv ned, hvornår I vil sumpe i sofaen og sove længe – og hvornår I vil tage i skoven, holde filmaften eller invitere venneparret fra coronaboblen på hjemmelavet sushi.

– Grundlæggende handler restitution om, at man tilbyder hjernen noget andet, end den er vant til. Så alene det at trække nogle lystbetonede og nye rutiner ind, vil give nervesystemet en pause, forklarer Robert Jonasen.

Sæt dig ind i reglerne

Går man med planer om at leje et sommerhus i ferien er det vigtigt at notere sig, at udlejningsfirmaet har et regelsæt, der gælder.

Det gælder også, hvis man lejer en sommerbolig igennem en privat udlejningsportal som fx Airbnb:

-Det er godt at have en plan b, hvis man lejer igennem en privat udlejningsportal, ud over hvad udlejningsportalen tilbyder af forsikringer. Den plan b kan være at have ordentligt tjek på sin indboforsikring. Det handler om, hvilken ansvarsdækning man har på sin indboforsikring. Er du forsikret hos os, er du dækket hvis du laver skader på ting i boligen, siger Ulrik Erritsø.

I galleriet over artiklen kan du få en række råd til din ferie i Danmark

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu