Sådan får du mest for din gamle smartphone

16. september 2015 21:46 | Af: Ritzau Fokus
 
Sådan får du mest for din gamle smartphone
Er din smartphone outdated? Arkivfoto: Colourbox
Er din smartphone outdated? Arkivfoto: Colourbox

Er din smartphone outdated? Arkivfoto: Colourbox

Når man jævnligt skifter smartphonen ud, kan der være mange penge at spare ved at sælge den gamle. Læs her hvordan du gør.

Efteråret nærmer sig, og det betyder traditionelt, at der kommer nye smartphone-modeller på hylderne fra de store selskaber. Men hvad gør du med den gamle telefon, når du køber en ny?

Nogen vælger måske at give den til et heldigt familiemedlem, mens andre vil forsøge at klemme så meget værdi ud af det brugte isenkram som muligt, så udgiften til en ny, skinnende smartphone bliver mindre.

Indtil for nylig har den eneste mulighed været selv at sælge den, men nu er der så småt ved at opstå alternativer.

I USA er de store teleselskaber fx begyndt at tilbyde et opgraderingsprogram til kunder, så det bliver muligt at bytte sin telefon til en ny med jævne mellemrum. Det svarer lidt til, at man leaser telefonen, ligesom man leaser en bil.

Rabat hvis man indleverer gammel telefon

Senest har Apple meldt ud, at de for minimum 33 dollar om måneden eller knap 200 kroner vil tilbyde deres amerikanske kunder at bytte deres brugte iPhone-telefon til en ny model, én gang om året. Til gengæld forpligter man sig til at betale af på telefonen i to år.

Og den slags ordninger kan meget vel være på vej til Danmark, vurderer Morten Bay, som skriver om teknologi i dagbladet Politiken.

– Apple har sagt, at de vil brede programmet ud til hele verden, så lur mig, om det ikke også når til Danmark på et tidspunkt. Det kan måske bedre betale sig for danske kunder at sælge telefonen selv. Til gengæld er der en vis bekvemmelighed forbundet med programmet, siger han.

Hos teleselskabet 3 er man ikke sikker på, at danske kunder vil betale en højere pris for et abonnement for at kunne opgradere en gang om året. Her sætter man i stedet sin lid til en rabatordning, oplyser David Elsass, som er direktør for privatmarked i 3.

Fra oktober vil man kunne få rabat på en ny telefon, hvis man indleverer sin gamle til 3, siger han. David Elsass medgiver, at kunderne måske kan få mere for telefonen, hvis de selv sælger den, men til gengæld skal de selv stå for salget.

– Vi giver kunderne rabat på deres nye telefon, hvis de sælger deres nuværende telefon til os. Jo nyere, din telefon er, jo mere kan du få for den. På den måde slipper man også selv for besværet med at skulle sælge sin telefon, og man har en sikkerhed i at vide, at de private familiebilleder ikke stadig ligger på telefonen, når den er solgt videre, siger David Elsass.

Sådan gør du din telefon salgsklar:

– Allerede når du tager telefonen ud af pakken første gang, bør du overveje at passe godt på den, hvis du regner med at skifte den ud efter et år. Du beskytter din telefon bedst, hvis du køber en skærmbeskytter til den og/eller et etui.

– Sæt den rigtige pris – Undersøg, hvad andre tager for samme model

– Vær ærlig i din beskrivelse og fortæl køber, hvis der er en lille skramme mv.

– Tag gode billeder – og benyt altid dine egne. Det giver et troværdigt indtryk af telefonen

– Har du kvittering på din iPhone, så noter det i teksten

– NemID-validering – Husk at NemID godkende din profil. Mange købere vælger bevidst en NemID-sælger.

Kilder: DBA, Wall Street Journal, Forbrugerrådet Tænk

/ritzau/FOKUS

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu