ANNONCE

Sådan går det med vaccinationen

29. december 2020 18:21 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

6775 danskere har modtaget første del af coronavaccine.

Sådan går det med vaccinationen
Siden søndag har der været fuld gang i coronavaccinationer landet over. Status frem til tirsdag morgen er, at 6775 personer har ladet sig vaccinere med den første af to doser. (Arkivfoto). Foto: Lars Horn/Scanpix

I alt 6775 personer var frem til tirsdag morgen registreret som modtagere af den første del af to doser coronavaccine. Dermed er 0,12 procent af befolkningen i gang med at blive vaccineret, oplyser Statens Serum Institut.

Der kan være en vis forsinkelse i registreringen af de givne vacciner, og opgørelsen bygger på rapporterede vaccinationer frem til tirsdag klokken 04.30. Den første sending med 9750 vaccinedoser fra selskaberne Pfizer og BioNTech ankom lørdag morgen med politieskorte til Statens Serum Institut i København.

Herefter blev vaccinerne fordelt til de fem regioner, og de første skuldre fik stikket søndag klokken 09 på fem plejehjem landet over. Mandag formiddag ankom der yderligere 38.000 coronavacciner til Danmark, og i de kommende uger ventes knap 48.000 vaccinedoser om ugen.

De får først

Forrest i køen til vaccinen står ældre, kronisk syge og sundhedsansatte. Af opgørelsen fra seruminstituttet kan man se, at de fleste vacciner er givet til personer i aldersgruppen 80 til 89 år. Her har 1141 personer modtaget første del af vaccinen.

Men folk i alle aldersgrupper er blevet vaccineret. Der er således også 13 personer i alderen 10 til 19 år, som ifølge opgørelsen har modtaget første del af vaccinen. Vaccinen er godkendt til personer fra 16 år og opefter.

I Region Midtjylland har man været flittigst til at vaccinere. Her har 1981 personer lagt skuldre til stikket. Dernæst kommer Region Sjælland med 1655 personer og herefter hovedstadsregionen med 1445 personer. I regionerne Syddanmark og Nordjylland har henholdsvis 1040 og 654 personer modtaget vaccinen.

Fakta

De har fået vaccinen tirsdag morgen

6775 personer er frem til tirsdag morgen registreret som modtagere af den første af to doser coronavaccine.

Det svarer til, at 0,12 procent af befolkningen har påbegyndt vaccinationen.

Opgørelsen gælder fra søndag, da vaccinen blev taget i brug, og frem til tirsdag morgen klokken 04.30.

Statens Serum Institut gør opmærksom på, at der kan være en vis forsinkelse i registreringen af de givne vacciner.

Her kan du se, hvordan vaccinationerne fordeler sig regionalt:

* Region Midtjylland: 1981 personer har påbegyndt vaccinationen.

* Region Sjælland: 1655 personer.

* Region Hovedstaden: 1445 personer.

* Region Syddanmark: 1040 personer.

* Region Nordjylland: 654 personer.

Her kan du se, hvordan vaccinationerne fordeler sig på aldersgrupper:

* 10-19 år: 13 personer.

* 20-29 år: 447.

* 30-39 år: 684.

* 40-49 år: 988.

* 50-59: 1071.

* 60-69: 877.

* 70-79: 777.

* 80-89: 1141.

* 90+: 777.

Kilde: Statens Serum Institut.

I takt med at Danmark modtager flere vacciner, vil vaccinen blive tilbudt alle.

Flere på vej

Det første stik af vaccinen skal følges op med endnu en dosis efter cirka tre uger, før den fulde effekt indtræder. Danmark har indgået forhåndsaftaler med seks selskaber om køb af vacciner, forudsat at de bliver godkendt. En af dem er fra selskabet Moderna. Her skal det europæiske lægemiddelagentur 6. januar vurdere, om denne vaccine kan indstilles til en godkendelse.

Generelt er der dog flere vaccinedoser på vej til Danmark. Blandt andet fordi der er indgået nye aftaler mellem Pfizer og Danmark, men tirsdag kan EU samlet også afsløre, at der er lavet endnu en fælles aftale.

EU køber således yderligere 100 millioner doser af den godkendte coronavaccine fra Pfizer og BioNTech. Det skriver kommissionsformand Ursula von der Leyen på Twitter.

– Vi vil derfor have 300 millioner doser af denne vaccine, der er blevet vurderet til at være sikker og effektiv, skriver hun.

Langt de fleste EU-lande begyndte søndag som Danmark at vaccinere udsatte grupper. Vaccinen fra Pfizer og BioNTech blev godkendt af EU-Kommissionen kort før jul. Inden da havde Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) sagt god for, at den var sikker og effektiv.

De foreløbig 200 millioner vaccinedoser, som EU i forvejen har bestilt, vil alle være leveret til de 27 EU-lande i september 2021. Det meddelte en talsmand for EU-Kommissionen i en erklæring mandag. Der er omkring 445 millioner mennesker i EU. Skal alle borgere vaccineres, kræver det altså omkring 900 millioner vaccinedoser.

Godt i gang

De danske regioner forventer at være færdige med at vaccinere deres plejehjemsbeboere med første vaccinedosis i midten af januar.

I regionerne Nordjylland og Syddanmark forventer de at have givet alle plejehjemsbeboere det første vaccinestik ved udgangen af uge 2 – altså senest 17. januar.

Det er omtrent lige så hurtigt som i Region Hovedstaden. Her forventer man, at 14. januar bliver datoen, hvor alle plejehjemsbeboere er vaccineret med første dosis.

Hurtigst er de i Region Sjælland. Her oplyser regionen, at den forventer at være færdig med at vaccinere første gang på plejecentrene 10. januar.

Det er ikke lykkedes Ritzau at få svar fra Region Midtjylland på, hvornår regionen forventer at have givet alle sine plejehjemsbeboere første vaccinedosis.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu