ANNONCE

Sådan gik det: Prins Henriks sidste ønske opfyldt

29. august 2019 21:45 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Sidste hammerslag har i denne omgang lydt i salget af prins Henriks afrikanske og asiatiske samling.

Sidste hammerslag har lydt i salget af prins Henriks samling, og samtlige genstande er blevet solgt. Det oplyser Alexa Bruun Rasmussen, auktionarius og direktør for branding i auktionshuset.

– Jeg er positivt overrasket. Der var rigtig mange katalognumre, så jeg var ikke sikker på, om vi ville formå at komme ud til nær og fjern. Men efter første auktionsdag tænkte vi, at det her finder vi købere til, siger hun.

Folk kunne byde på i alt 883 genstande fra prins Henriks samling. Den indeholder figurer, masker, våben og meget andet fra afrikanske og asiatiske lande. Auktionen begyndte tirsdag og sluttede torsdag aften.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Auktionshuset Bruun Rasmussen, hvor samlingen var under hammeren, oplyser ikke, hvor meget samlingen i alt er solgt for. Det er fortroligt, fortæller Alexa Bruun Rasmussen.

Hun fortæller dog, at mange af genstandene er solgt for langt mere, end de var vurderet til.

– De er gået til både det dobbelte og tredobbelte af vurderingen. Der har også været enkelte på over det tidobbelte, siger hun.

Vilde overbud

Især to genstande tiltrak mange og høje bud: et kinesisk kar af grøn jade og en afrikansk maske af træ. Karret var vurderet til 75.000 kroner og blev solgt for 160.000 kroner. Masken var vurderet til 8000 kroner og gik for 60.000 kroner.

– Det store kar af jade gik til en dansker og bliver i Danmark. Den anden højdespringer var afbilledet på katalogets forside sammen med prins Henrik. Det har spillet en utrolig stor rolle, siger direktøren for branding i Bruun Rasmussen.

Samlingen tæller i alt mellem 6000 og 7000 genstande. Auktionshuset planlægger en net-auktion til efteråret, hvor flere genstande fra samlingen vil blive sat på auktion.

– Vi har bestemt jader og afrikanske masker til salg, men aldrig i dette omfang, derfor vil auktionerne også være fordelt i både onlineauktioner og i vores auktionshus på Bredgade, har Alexa Bruun Rasmussen tidligere forklaret Newsbreak.dk.

Prins Henrik døde i 2018 og tilkendegav i sit testamente, at samlingen skulle sælges på auktion. En del af indtægterne vil ifølge Kongehuset gå til fondene Kronprinsparrets Fond og Nikolai og Felix Fonden.

– Det er passionen, der gør sig gældende i den her samling. Vi har tidligere haft samlinger til salg, men her er den personlige begejstring, der tydeligt skinner igennem, sagde Alexa Bruun Rasmussen til Newsbreak.dk, da nyheden om auktionen kom frem.

Det er dog ikke den fulde samling, der skal sælges.Forud har familien udvalgt enkelte genstande, som ikke skal sælges, og derved bliver i familien. Det er også besluttet at beholde det udvalg af jader og afrikanske værker, som allerede er på regentparrets slot Château de Cayx i Frankrig.

Fakta

Prins Henriks sidste år

Læs her om prinsens sidste år:

* Nytår 2015. Dronningen siger i sin nytårstale, at prinsgemalen har besluttet, at tiden er inde for ham til at “drosle ned”. Han går på pension.

* 14. april 2015. Kongehuset meddeler, at prinsgemalen fremover skal tituleres prins Henrik, da det passer bedre til hans nye rolle.

* 16. april 2015: Dronningen fejrer sin 75-års fødselsdag uden prins Henrik, som er sygemeldt.

* Sommeren 2017: Prins Henrik indlægges først på Skejby Sygehus og siden på Rigshospitalet på grund af smerter i benene og infektioner. I forbindelsen med indlæggelserne får han fortaget en ballonudvidelse på grund af forsnævringer på pulsåren.

Juli 2017: Kongehuset bekræfter over for flere medier, at der er ansat sundhedsfagligt personale, da prins Henrik har brug for hjælp i hverdagen.

3. august 2017: Kongehuset meddeler, at prins Henrik ikke ønsker at blive begravet ved siden af dronningen i Roskilde Domkirke, som det ellers har været planlagt. Han ønsker fortsat at blive begravet i Danmark, men de nærmere omstændigheder er endnu ikke på plads, hedder det.

6. september 2017: Kongehuset meddeler, at prins Henrik i forlængelse af et udredningsforløb på Rigshospitalet har fået diagnosen demens. Omfanget af de kognitive svigt er større end forventeligt for prinsens alder, hedder det blandt andet.

Nytår 2017: Dronningen siger i sin nytårstale, at det på nogle måder ikke har været noget nemt år for hende og familien. Så meget mere har det rørt familien, at prins Henrik fra så mange sider omfattes med sympati og forståelse.

28. januar 2018: Prins Henrik indlægges på Rigshospitalet. Kongehuset oplyser, at han skal gennemgå en række undersøgelser. Han har i nogle uger ferieret i Egypten.

2. februar 2018: Kongehuset meddeler, at prins Henrik er blevet undersøgt på Rigshospitalet for en tumor på venstre lunge. Den er godartet, og han vil efter endt behandling opholde sig på Fredensborg Slot sammen med dronningen.

13. februar 2018: Prins Henrik sover ind klokken 23.18.

Kilde: Ritzau.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu