ANNONCE

Sådan har Trump reageret på valget

8. november 2020 08:02 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

I flere stater mener Trump, at der er foregået uregelmæssigheder i forbindelse med valget. Få overblik her.

Sådan har Trump reageret på valget
Donald Trump har endnu ikke anerkendt, at Joe Biden har vundet. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / Scanpix.

Lørdag blev Joe Biden udråbt som vinder af det amerikanske præsidentvalg, men Donald Trump har ikke erkendt nederlaget.

Efter valget 3. november har han derimod flere gange udråbt sig selv som vinder og udtalt, at der er blevet begået svindel i forbindelse med valget. Derfor har Trump-lejren indgivet søgsmål i flere stater.

Lørdag lokal tid indgik han eksempelvis et søgsmål med påstande om afviste stemmer i delstaten Arizona, hvilket dog er blevet afvist fuldstændigt af statens indenrigsminister, Katie Hobbs.

– Det her er blot en forhalingstaktik for at udskyde den officielle stemmeregistrering, siger hun ifølge Reuters.

– De griber efter halmstrå.

Få et overblik over de stater, hvor der er indgivet søgsmål:

Wisconsin (Joe Biden er udråbt som vinder):

– Trumps kampagne har bedt om en omtælling, da den påstår at have observeret uregelmæssigheder i flere amter.

– Det er muligt at kræve en omtælling i Wisconsin, hvis valget afgøres inden for blot en procent af vinderens totale antal stemmer. Forskellen er 1,2 procent søndag morgen, hvor 99 procent af det forventede antal stemmer er talt op.

Georgia (ingen vinder udråbt – lagt op til omtælling):

– Donald Trumps kampagne vil have standset optællingen af stemmer og har indgivet et søgsmål. Her hævdes det, at republikanske observatører har set uregelmæssigheder i forbindelse med optællinger af brevstemmer i delstaten.

– Republikanernes formand i Georgia, David Shafer, har på Twitter skrevet, at partiets observatører så en kvinde blande 50 stemmesedler med bunken af forhåndsafgivne stemmer.

Michigan (Joe Biden er udråbt som vinder):

– Trumps kampagne vil have stoppet optællingen og have de allerede optalte stemmer gransket, fordi kampagneholdet ikke har fået lov til at observere stemmeafgivningen på “flere lokationer”.

Pennsylvania (Joe Biden udråbt som vinder):

– Trump-lejren har krævet, at optællingen skal stoppe. Den mener blandt andet, at de valgtilforordnede er demokrater, der gemmer republikanske stemmer væk i stedet for at tælle dem med.

 Arizona (Joe Biden udråbt som vinder af blandt andet nyhedsbureauet AP og Fox News, mens CNN, NBC og The Washington Post ikke har kaldt en vinder):

– Trump-lejren har indgivet et søgsmål, hvor der er nedlagt påstande om, at stemmer i amtet Maricopa er blevet afvist.

– Beskyldningen går på, at amtets valgtilforordnede ikke har gjort vælgere opmærksomme på, når stemmemaskiner havde en fejl, når personerne stemte på mere end en person.

– Valgtilforordnede instruerede ifølge søgsmålet herefter vælgere i at trykke på en grøn knap for at annullere fejlmeldingen, hvilket imidlertid resulterede i, at maskinen så bort fra personens stemmer.

 Nevada (Joe Biden udråbt som vinder):

– Trump-lejren udtalte torsdag, at den ville indgive et søgsmål, fordi den mente, at der var afgivet stemmer af folk, der ikke bor i staten.

– Trump-lejren har ikke indgivet søgsmålet, men derimod har en republikansk gruppe i Nevada indgivet et. Den mener, at der er blevet afgivet 3000 stemmer fra personer, der ikke er berettiget til at stemme.

Kilder: BBC, AP, The Washington Post, The Hill, Bloomberg.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu