ANNONCE

Sådan kan corona ændre næste valg

21. november 2020 10:09 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Om knap et år er der kommunalvalg. Ministerie ser på mulige tiltag på valgdagen, hvis corona stadig er i omløb.

Om knap e år – 16. november 2021 – skal vælgerne i Danmark igen skal til stemmeurnerne rundt i 98 kommuner til kommunal- og regionsrådsvalget.

Som spredningen af det smitsomme coronavirus udvikler sig lige nu, er det svært at forestille sig valgsteder med meget lange køer og blyanter i stemmeboksen, der går fra hånd til hånd til hånd.

Håbet er, at vi til den tid har en virksom vaccine. Men i Indenrigsministeriet er de ved at forberede en plan B.

– Social- og Indenrigsministeriet overvejer i øjeblikket, hvordan valg kan afvikles i en situation, hvor der stadig er udbredt coronasmitte i samfundet.

– Blandt andet eventuelle forholdsregler i forhold til antallet af personer på hvert valgsted og værnemidler og om det kan blive nødvendigt med tiltag, der kræver lovhjemmel, skriver ministeriet.

– Ministeriet følger situationen, og rammerne skal tilpasses efter den, lyder det.

Fakta

Hvem kan stille op til kommunalvalg?

  • At være valgbar betyder, at man kan stille op til kommunale og regionale valg og blive valgt ind i en kommunalbestyrelse eller et regionsråd
  • Man er automatisk valgbar, når man har valgret (stemmeret)
  • Ønsker du at stille op til kommunale eller regionale valg, skal du selv melde dig som kandidat hos kommunen eller regionen

Kilde: Borger.dk.

De mulige tiltag kan også blive aktuelle, hvis der skulle blive udskrevet et folketingsvalg i utide. Det kan i givet fald finde sted med tre ugers varsel.

I Danmark er valgmaskinen dog så velsmurt, at det ikke bør give anledning til vanskeligheder at tilpasse valgsystemet til den givne situation, lyder det fra to forskere.

– Det er klart, at hvis landet er lukket helt ned, når der skal være valg, så vil vi stå i en vanskelig situation, siger professor Ulrik Kjær fra Institut for Statskundskab ved SDU.

– Men jeg anser organisationen omkring den danske stemmeafgivning for så velfungerende, at man kan sagtens kan foretage justeringer.

Fakta

Disse personer kan ikke stemme til kommunalvalg

  • Udlændinge, der er på tålt ophold
  • Udlændinge, der er udvist ved endelig dom (efter udlændingelovens §§ 22-24 eller 25 c)
  • Udlændinge, der er udvist ved endelig afgørelse (efter udlændingelovens §§ 25-25 b)
  • Udlændinge, der opholder sig i Danmark for at afsone straf m.v. idømt af en international straffedomstol

Kilde: Borger.dk.

Der er oplagte tiltag, der ville kunne mindske den sædvanlige trængsel ved valgstederne, mener Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

– Hver valgaften omkring klokken 19.30 bliver der kæmpe køer ved valgstederne, så man kunne udvide åbningsstederne eller have flere valgsteder, siger han.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu