ANNONCE

Sådan kan du snart tyvstarte din køkkenhave

21. marts 2021 08:55 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

I april handler det om at holde øje med jordtemperaturen og risikoen for nattefrost. Har man styr på de to ting, kan man godt begynde på køkkenhaven

Få gode råd forkultivering i galleriet over denne artikel.

April er lig med forår, og det betyder, at man kan tage fat i de opgaver, som haven byder på.

For mange er de opgaver dog ikke de sjoveste, fortæller haveekspert Jesper Carl Corfitzen.

– Mange synes måske, at april er en af de mere kedelige måneder, fordi det handler om at rydde op, og alt er brunt derude, siger han.

Men sådan behøver det ikke kun at være.

Du kan starte i april

April kan også bruges på forberedelse til sommersæsonen i haven, og man kan gå i gang med at sætte forskellige grøntsager – det handler bare om timing.

– Jordtemperaturen skal have en middeltemperatur på fem grader eller mere. Ellers vil intet spire eller være i vækst, fortæller Jesper Carl Corfitzen.

Temperaturen kan man holde styr på ved hjælp af et jordtermometer.

Når termometeret rammer de fem grader, er der flere ting, man godt kan begynde at sætte i jorden. Det fortæller Mia Stochholm, der er redaktør på tidsskriftet Praktisk Økologi.

– De første ting, du kan sætte ned, er radiser, spinat, rucola og salat. De kan godt spire frem i en kold jord, siger hun.

Tid til kartofler

Når jordtemperaturen når op over syv-otte grader, kan man også begynde at sætte kartofler og sætteløg, fortæller Mia Stochholm.

Den ubekendte faktor i denne periode er dog, om moder jord byder på nattefrost. Her er det store spørgsmål, hvad du har sået indtil da.

– Når frøene er under jorden, betyder nattefrosten ikke så meget. Men lige så snart, det er over jorden, så skal det tildækkes med fiberdug, siger Mia Stochholm.

Det betyder, at kartofler godt kan klare sig, da de lægges under et godt lag jord.

De bør frygte nattefrosten

Ifølge Jesper Carl Corfitzen er det typisk folk bosat inde i landet, der bør frygte nattefrosten i april, mens folk tættere kysterne er i mindre risiko.

Han fortæller også, at man med fordel kan give køkkenhaven noget kompost, da det forbedrer jorden efter vintermånederne.

Det er ikke kun køkkenhaven, man kan kaste sig over i april.

– Alt, der hedder de stedsegrønne planter, kan godt ryge i jorden i april. Det kan være alt fra buksbom og rododendron, fortæller Jesper Carl Corfitzen.

Også de løvfældende planter som en ny bøgehæk eller et frugttræ kan ryge i jorden i april. Men her skal man være mere sikker på, at der ikke kommer mere nattefrost.

Selv om det ikke er en af de mest spændende opgaver, bør april også bruges på at ordne græsplænen. Den kan rives for mos og grene, inden den skal slås første gang, lyder det fra Jesper Carl Corfitzen.

Få gode råd forkultivering i galleriet over denne artikel.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu