ANNONCE

Sådan kan tobaksrøg i tøj skade dig

16. marts 2020 14:41 | Af: Ritzau Fokus

Du kan blive udsat for skadelige partikler fra tobak selv i ikkerygerlokaler. Tredjehåndsrøg kommer nemlig fra de andre tilstedeværende.

Biografen, koncertsalen eller kursuslokalet. Du skænker nok ikke skadelig tobaksrøg en tanke, når du sidder i lokaler, hvor der ikke må ryges. Men faktisk kan du blive udsat for tredjehåndsrøg i de lukkede lokaler.

Det viser en ny undersøgelse, som er foretaget i en biograf, ifølge American Association for the Advancement of Science.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Forskerne fra Yale University og Max Planck Institute for Chemistry målte mængden af skadelige partikler fra tobak, som blev afgivet fra biografgængernes tøj, hår og hud.

De fandt, at biografgængerne blev udsat for stoffer svarende til en til ti cigaretters passiv rygning.

Mængden var størst ved aftenvisninger og film, der er uegnede for børn – altså på tidspunkter, hvor andelen af voksne typisk var højere.

– Tredjehåndsrøg er de giftige og kræftfremkaldende partikler, som bliver, efter at cigaretten er slukket, siger Charlotta Pisinger, som er læge og professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet.

– Det kan sætte sig i møbler, vægge, tæpper, på huden og i håret – overalt, fortæller hun.

Overrasket projektchef

Hun henviser til flere studier, der har vist, at man kan måle kræftfremkaldende stoffer i urinen hos ikkerygere, der har overnattet en enkelt nat på et hotelværelse uden rygeforbud, eller er flyttet ind i et tidligere rygerhjem, der er blevet gjort rent, malet og har stået tomt i op til en måned.

Det er dog et forholdsvis nyt forskningsfelt, og derfor står det ikke klart, hvor skadeligt det kan være. Charlotta Pisinger anslår, at det er lidt mindre skadeligt end passiv rygning.

Hun peger samtidig på, at du kun er udsat for partiklerne i et begrænset tidsrum. Derfor er der langt større potentielle skadevirkninger ved tredjehåndsrøg i eget hjem, som du bør forsøge at undgå.

Niels Them Kjær, som er ph.d. i kemi samt projektchef for tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse, er overrasket over de store mængder af de skadelige stoffer, forskerne har sporet i biografen.

– Næsen er en meget god målstok. Hvis du kan lugte røg, så er der helt sikkert også partikler, siger Niels Them Kjær.

Særligt vigtigt

Men den regel gælder bare ikke omvendt. Selv om du ikke kan lugte røg, kan der sagtens være skadelige partikler. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er mere end 80 procent af tobaksrøgen usynlig og lugtfri.

Niels Them Kjær råder til, at man som ryger begrænser spredningen af skadelige partikler ved at have en særlig jakke at tage på, når man går ud og ryger.

– Det er særligt vigtigt at minimere risikoen, hvis du har et spædbarn, siger han og tilføjer:

– Vask hænder og måske også ansigtet, hver gang du har røget, for at minimere risikoen.

Kilder til billedtekster: Kræftens Bekæmpelse, tobaksprofessor Charlotta Pisinger.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu