ANNONCE

Sådan ser det ud nu

5. november 2020 23:00 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

USA holder vejret, mens flere stater tæller stemmer i tæt præsidentvalg.

Sådan ser det ud nu
Status på, hvornår stemmeoptællingen er færdig. Foto: Scanpix

Klokken 23.00 torsdag:

Seneste opdatering:

  • Pennsylvania(20 valgmænd): Trump fører med 97.000 stemmer/1,5 procentpoint.
  • North Carolina(15 valgmænd): Trump fører med 77.000 stemmer/1,4 procentpoint.
  • Georgia(16 valgmænd): Trump fører med 13.000 stemmer/0,2 procentpint.
  • Nevada(Seks valgmænd): Biden fører med 11.000 stemmer/0,9 procentpoint.

Klokken 21.36:

Noget tyder på, at delstaten Georgia kan blive centrum for meget amerikansk politik de næste timer og måneder. Ud over et tæt præsidentvalg ser staten ud til at blive afgørende for, hvor flertallet i Senatet ender. Torsdag er der ifølge delstatens indenrigsminister, Brad Raffensperger, mindst 47.000 stemmer tilbage, som mangler at blive talt op og føjet til statens resultat.

På indenrigsministeriets hjemmeside kan man se, at de stemmer, der er talt op, giver en føring til den siddende republikanske præsident, Donald Trump, over hans demokratiske udfordrer, Joe Biden, på omkring 13.000 stemmer. Det samme tal fremgår af Associated Press’ valgkort.

Georgia har 16 valgmænd og kan dermed spille en afgørende rolle i de to kandidaters forsøg på at opnå de 270 valgmænd, der skal til for at blive præsident.

– Vi er godt klar over, at med et tæt præsidentvalg og muligheden for flere valg, der ender i en anden valgrunde, er landets øjne på Georgia lige nu, siger Brad Raffensperger i en meddelelse torsdag eftermiddag dansk tid.

Han oplyser, at alle stemmer i staten siden valgdagen har været låst inde og videoovervåget.

Venter på Nevada

Nevada er også en af de stater, hele verdens øjne er rettet mod. Det skyldes, at Joe Biden ifølge AP har vundet i Arizona. Dermed mangler kun blot seks valgmænd, og det er præcis, hvad Nevada tilbyder. Joe Biden fører i skrivende stund valget i staten med 604.251 stemmer mod Trumps 592.813.

I skrivende stund er kun 76 procent af statens stemmer talt op. I Clark County, hvor spillebyen Las Vegas ligger, kan der gå nogle dage, før alle stemmer er talt op. I Las Vegas regner de med fortsat at tælle stemmer lørdag og muligvis også søndag.

Det står klart efter et pressemøde onsdag aften dansk tid, hvor lederen af valgmyndighederne i Clark County i Nevada, Joe Gloria, fremlagde sine estimater for optællingen af de resterende stemmer.

Clark County er det amt, hvor storbyen Las Vegas ligger. Der er 17 amter i Nevada, men Clark County er suverænt det mest befolkede. Ved præsidentvalget i 2016 udgjorde Clark County 68 procent af alle stemmer i Nevada.

Joe Glorida oplyste på pressemødet, at der er cirka 63.000 brevstemmer, der venter på at blive talt op. Derudover er der nogle stemmer, som skal vurderes for, om de er gyldige eller ej, før de enten kasseres eller bliver talt med. Den bunke indeholder omkring 60.000 potentielle stemmer.

Joe Gloria gjorde også opmærksom på, at der kan være yderligere stemme på vej i posten. Her gjorde Gloria opmærksom på, at han af gode grunde ikke kan vide, hvor meget der er på vej. Hvis en brevstemme skal godkendes, skal den være afsendt og dateret senest på valgdagen.

Stor spænding

I andre stater er der ligeledes stor spænding. I øjeblikket mangler det ifølge AP at blive konkluderet, hvem vinderen bliver i Alaska, Georgia, North Carolina og Pennsylvania – foruden de allerede nævnte.

Status lige nu er, at Georgia med 16 valgmænd har talt 99 procent af sine stemmer op. Det svarer til, at der mangler 47.277 stemmer. Trump fører i staten med knap 13.000 stemmer. Det svarer til 0,3 procentpoint.

På et pressemøde i Georgia fortalte George Sterling, der er chef for implementeringen af Georgias stemmesystemer, at op til 8900 militærfolk og andre udsendte kan nå få deres stemme talt med. Her er tale om brevstemmer. Hvis de er dateret og afsendt senest på valgdagen, kan de ankomme senest fredag og stadig være gyldige. Men Georgia kan af gode grunde ikke vide, om de er på vej. Myndighederne i Georgia ved ikke, hvornår de er færdige med at tælle.

I North Carolina er Trump foran med 1,4 procentpoint, og 94 procent af statens stemmer er talt op. Der er 15 valgmænd på spil.

Pennsylvanias 20 valgmænd er eftertragtede, og her har Donald Trump været foran stort set siden starten. 88 procent af statens stemmer er talt op, men der mangler mange stemmer fra store byer samt brevstemmer. Begge vil typisk være overvejende demokratiske stemmer. Pennsylvania godkender indkomne brevstemmer tre dage efter valget – fredag – hvis de er poststemplet og sendt senest på valgdagen.

Trump fører med 29 procentpoint i Alaska.

Joe Biden har – med Arizona – 264 valgmænd, mens Donald Trump har 214. En sejr kræver 270.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu