ANNONCE

Sådan skal du gøre når lyskurven går ud

1. februar 2020 06:20 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

"Sort kryds", som det kaldes, når lysene i en lyskurve slukker. Ved du, hvad du som bilist skal gøre?

I april 2019 lød et øredøvende brag i vejkrydset Flynderborgvej/Stubbedamsvej i den nordsjællandske by Helsingør. Her kørte to biler ind i hinanden – med så voldsom kraft, at den ene blev slynget hen ad vejen og endte i en hæk.

(Artiklen fortsætter under videoen)

På stedet blev der rejst sigtelse mod Emil Simonsen – bedre kendt som rapperen Orgi-E fra kæmpesuccesen Suspekt. Han var fører af den ene bil, og betjentene på stedet mente ikke, at Emil havde overholdt sin vigepligt.

Lamperne i lyskurven over det befærdede kryds var nemlig netop denne dag på dette tidspunkt i udu, og en tekniker kæmpede på livet løs for at få gang i systemerne. Sigtelsen mod Simonsen blev senere frafaldet. Han havde faktisk intet galt gjort.

Det kan være svært at finde ud af, hvordan man faktisk skal håndtere situationen, når en lyskurv er “gået i sort”. Det svar får du dog her. Det er nemlig ikke mere indviklet end, at det let kan forklares.

Ingen skilte

I udgangspunktet kræver det noget af en indsats, hvis du som bilist færdes i et vejkryds, hvor der ikke er blus på det røde, grønne eller gule lys. Så skal du nemlig orientere dig ekstra godt. Først og fremmest skal du vide, om der er særskiltning. Det betyder nemlig noget.

Hvis der står et skilt foran dig, inden du kører ud i krydset, der forestiller en hvid omvendt trekant med en orangerød kant, så er der skiltet med ubetinget vigepligt. Det betyder, at du skal holde tilbage for tværgående trafik – uanset hvad. Hvor den tværgående trafik naturligvis bare skal fortsætte ligeud.

Er der ikke et skilt, så gælder reglen om højre vigepligt. Det var for brud på dette, at Emil Simonsen blev sigtet, men det viste sig senere, at der var tale om en fejl. Betjentene på stedet tog nemlig fejl.

Der var faktisk slet ikke højre vigepligt, for den bil, som kom kørende i tværgående retning, overholdt nemlig ikke sin ubetingede vigepligt. Det vidste vedkommende i den bil så i øvrigt ikke, fordi vigepligt-skiltet var gemt i en hæk, hvor bladene dækkede for skiltet.

Sådan skal du gøre

Hovedreglen hvis en lyskurv går i sort er, at der er højre vigepligt. Det er i særskilte tilfælde, at der er ubetinget vigepligt – og det vil altid være, ja, skiltet. Når du har højre vigepligt kræves det, at du holder tilbage for al trafik, der kommer kørende fra højre.

Samtidig skal du dog også sørge for, at dine medtrafikanter overholder færdselsloven. Forstået på den måde, at trafikken til venstre for dig jo skal holde tilbage, men som FDM så klogt formulerer det:

“… regn med, at ingen holder tilbage, og bevæg dig langsomt frem”.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu