ANNONCE

Sådan spiser du dig fra vinterdepression

16. september 2019 14:15 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Hvis du er én af de mange danskere, der bliver mut, træt og trist om vinteren, så kan det modvirkes ved at ændre din kost.

Når de lyse timer bliver færre og færre, rammes flere tusinde danskere af, at humøret daler. Ifølge psykiatrifonden skønnes det, at mellem tre og fem procent af danskerne rammes årligt af vinterdepression i større eller mindre grad.

Det er faktisk muligt at gøre noget ved vinterdepressionen. Og det er nemmere end som så.

For ens kost har indvirkning på ens trivsel. Det betyder også, at nogle fødevarer er særligt gode for dem, der har brug for hjælp til et bedre humør.

Fra sommer til vinter

En vinterdepression eller Seasonal Affective Disorder, SAD, som det også kaldes, opleves i perioden, hvor efteråret begynder og varer hele vinteren igennem.

De fleste mennesker oplever, at vinterperioden kan have en indflydelse på humøret, men hos nogle er overgangen fra sommer til efterår og vinter så voldsom, at de reagerer kraftigt på det. Det skriver Sundhed.dk.

Vinterdepression dukker typisk op i de mørke måneder, mens det ofte er et tilbagevendende fænomen for dem, der lider af det.

Vinteren gør os søvnige

Der er ikke en præcis forklaring på, hvorfor nogle rammes af vinterdepression. Men det antages, at det har noget med dagens varighed at gøre.

På den nordlige halvkugle, hvis beboer er hårdest ramt af vinterdepression, bliver dagene korte og nætterne lange i vinterperioden. Det har en indvirkning på produktionen af melatonin i hjernen.

Stoffet udskilles om natten, derfor udskilles der også ekstra melatonin om vinteren, fordi nætterne er længere. Det kan forstyrre vores døgnrytme og gøre os mere trætte.

Mindre lys

Desuden har de få lyse timer også en indflydelse på niveauet af serotonin, som er et stof, der påvirker humøret. Produktionen er tydeligt mindre i perioder med færre lyse timer.

Artiklen fortsætter efter videoen

Ifølge ernæringsterapeut Tine Grandjean kan serotonin være et problem, hvis man er ramt af vinterdepression.

– Der er mange forskellige elementer, der er i spil ved vinterdepression. Det er eksempelvis næringstilstande, men det kan også være et serotoninproblem, siger hun til Newsbreak.dk.

Hun uddyber, at mineraler og vitaminer som B6, magnesium, C-vitamin og Omega 3-fedtsyre er noget af det, der er med til at opbygge serotonin i kroppen.

Spis dig fra vinterdepression

Ernæringseksperten forklarer, at man sagtens kan kigge mod kosten, som et hjælpemiddel, hvis man er ramt af vinterdepression.

– Vinterdepression forsvinder oftest, når næringstilstanden er kommet på plads, siger Tine Grandjean, der driver virksomheden Anahata Life.

Hun pointerer også, at dem, der rammes af vinterdepression kan have problemer med kosten, og derfor er de i risiko for at blive ramt.

I et studie fra Deakin University i Melbourne blev forsøgspersonernes depression mindsket hos en tredjedel af de 67 deltagende ved at følge en bestemt diæt i 12 uger. Diæten bestod af mad, der påvirkede de biokemiske systemer som styrer vores humør.

I galleriet ovenfor kan de se, hvad du skal spise, hvis du gerne vil undgå at blive ramt af vinterdepression.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu