Disse ferie-attraktioner bør du undgå

24. juni 2019 06:04 | Af: Ritzau Fokus

Du kan se efter en række ting for at vurdere, om dyrene lider overlast på ferieattraktioner i udlandet.

Rygsækkene er pakket, og børnene springer omkring i forventning om de glade dyr, I skal helt tæt på.

Men hvis ikke I har gjort jeres forarbejde, risikerer I at komme ud til knækkede og underkuede dyr, som lider overlast, mens turister flokkes omkring dem.

Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection, fortæller, at der er en tommelfingerregel for, hvornår dyrene lider overlast.

– Hvis man får lov at røre dyret eller komme så tæt på, at man ville kunne røre det, så skal man holde sig væk fra stedet, siger hun.

Det betyder, at rideture, selfier og optrædener er udelukket. For når dyrene optræder, kan det ikke foregå på en dyrevenlig måde.

Ifølge biolog Bengt Holst, som er videnskabelig direktør i København Zoo og formand for Det Dyreetiske Råd, bør man se på, om dyrene har ordentlige forhold – herunder at de har adgang til mad, drikke, hvile og ikke bliver overudnyttet.

– Dyrene bliver stressede af dårlige forhold, og det kan de blive syge af. Det skal man ikke støtte som turist, siger han.

Fremvisning skal ske under gode forhold

Men han synes, det er ærgerligt, når man helt vil slå hånden af den nære kontakt mellem dyr og mennesker.

– Fremvisning af dyr skal foregå under kontrollerede forhold. Hvis man tilgodeser dyrenes behov, er der principielt ikke noget i vejen for at give turisterne den glæde, siger Bengt Holst, men tilføjer:

– Det må ikke blive ren masseturisme uden dyrenes behov i fokus.

Han påpeger, at dyreoplevelserne nogle steder er en forudsætning for, at lokalsamfundene og de gamle kulturer, hvor dyr og mennesker lever tæt sammen, kan overleve.

Går turen til Thailand, er det oplagt at se majestætiske elefanter. Men man skal man holde sig fra steder, hvor elefanterne optræder, eller hvor man kan ride på eller bade elefanterne, siger Gitte Buchhave.

Se i stedet elefanterne på afstand på en fotosafari eller i et reservat.

I kan også besøge nogle af de elefantlandsbyer, hvor mennesker og elefanter i århundreder har levet side om side.

Delfiner kan være mishandlede

Mange børnefamilier tager på delfinarium, og det ser ganske harmløst ud, når de legesyge delfiner optræder.

– Delfinen er desværre født med et næb, der ser ud, som om den konstant smiler. Men den har ingenting at smile over, når den hopper gennem en ring, siger Gitte Buchhave og uddyber:

– For at få dem til at optræde er der sket et overgreb – mentalt og måske også fysisk. Uanset bassinets størrelse er det umuligt at tilgodese deres trivsel.

Artiklen fortsætter under videoen

Hun forklarer, at de har lært at lave kunster under afstraffelse. Eksempelvis ved at de bliver sultet og bliver belønnet med fisk, når de udfører et trick.

Vil I gerne se delfiner, skal I i stedet sejle ud med en ansvarlig udbyder og se dem i havet – i deres rette element.

– Tjek, at udbyderen holder sig på afstand og ikke tilbyder fysisk kontakt, råder hun.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu