Sådan svindles du på black friday

24. november 2017 10:09 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Svindlere har også inviteret sig selv med til forbrugsfesten - sådan undgår du dem.

Sådan svindles du på Black Friday.

Fredag kommer dankortene til at gløde rundt omkring i landets butikker, når der bliver holdt Black Friday, den traditionelle amerikanske tilbudsdag op til jul, som over de seneste år har vundet indpas i Danmark.

Dagen forventes at blive årets største shopping-dag med en samlet omsætning på omkring to milliarder kroner.

Butikker og netbutikker er dog ikke de eneste,  der forsøger at vinde forbrugernes opmærksomhed og penge.

Svindlere har også inviteret sig selv med til forbrugsfesten, og kan forsøge at udnytte forbrugernes jagt på ekstra gode tilbud.

Det advarer blandt andre Nordea, politiet, e-mærket og Finans Danmark om.

I galleriet over artiklen kan du se, hvad du skal passe ekstra godt på – det er nemlig også dagen for svindel og snyd.

Du kan ikke bare læse, hvad du skal passe på, hvis du køber på nettet, vi viser også, hvordan du kan blive snydt i selve forretningerne.

Klik dig gennem, så er du forberedt til at købe stort ind.

Sådan svindles du på Black Friday

Når der er mange mennesker på gågader og i forretningerne, er det bogstaveligt talt en god idé at passe på pengene, siger specialkonsulent Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat i en pressemeddelelse.

– Risikoen er lille. Men vi ved erfaringsmæssigt, at når borgerne er ude for at få en hyggelig aften i byen, håber lomme- og tricktyve, at de også får det. Men med nogle enkle råd kan man sikre, at pengene ender i butikkernes kasseapparater og ikke i tyvenes lommer, pointerer Chr. Østergård.

Pas på på nettet

– IT-kriminelle er blevet så dygtige til at lave falske hjemmesider, at flere og flere danske forbrugere bliver snydt. Fup-butikkerne ligner rigtige hjemmesider, men når man bestiller en vare i en fup-butik, risikerer man, at varen aldrig bliver sendt, at der bliver trukket et større beløb fra ens konto, end varen koster, eller at bagmændene sælger ens oplysninger videre til andre kriminelle, udtaler digitaliseringsdirektør i Finans Danmark Michael Busk-Jepsen i en pressemeddelelse fra E-mærket.

Fakta

Sådan spotter du en fupbutik på nettet

E-mærket har udsendt følgende råd til at finde ud af, om der er tale om en svindelhjemmeside, når du handler på nettet. Rådene er udsendt i en pressemeddelelse i forbindelse med kampagnen “Vi Holder Hackerne Ude”, som er et samarbejde mellem Finans Danmark, E-mærket, Digitaliseringsstyrelsen, KL, Danske Regioner, Forbrugerrådet Tænk og Medierådet for børn og unge.

Fup-netbutikker kan ofte afsløres af deres “om os”-side – kig efter:

  • Underlige formuleringer – f.eks. dansk, der er dårligt oversat fra andre sprog
  • Forkert brug af store og små bogstaver
  • Stavefejl
  • Det er især varer som mærketøj, elektronik og helseprodukter, svindelhjemmesiderne lokker med

Kilde: E-mærket

Det boomer også med Black Friday-tilbud på nettet, hvor du muligvis modtager mails i din indbakke og ser annoncer på nettet med varer, der bogstaveligt talt er mistænkeligt billige.
– Er der et tilbud, der er for godt til at være sandt, så er det en rigtig god idé at være skeptisk, understreger specialkonsulent Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat.

Butikker vildleder med tilbudspriser

Det er dog ikke kun direkte tyveri og bedrageri, forbrugerne skal tage sig i agt for på den hektiske handelsdag. Forbrugerøkonom hos Nordea Ann Lehmann Erichsen fortæller til Ritzau, at de reelle butikker også kan finde på at lokke med tilbud, der ser bedre ud, end de er.

– Det har vist sig, at nogle af de tilbud, man bliver stillet i udsigt, ikke er ægte, fordi varen har kunnet fås billigere tidligere. Derfor skal man have sin kritiske sans med hjemmefra, så psykologien ikke driver af med os, siger Ann Lehmann Erichsen til Ritzau.

Vær skeptisk

Hun opfordrer forbrugerne til at være skeptiske og ikke lade sig rive med af tilbuds-bombardementet.

– Det giver god mening, hvis man kan få noget, man alligevel skal købe, til en billigere pris. Men derfor er det stadig vigtigt, at man er godt forberedt og ved, hvad varen ellers sælges til, siger hun.

Sidste år fik Jysk, Bauhaus og Skousen en indskærpelse fra Forbrugerombudsmanden i forbindelse med sidste års black friday. Det viste sig, at de tre butikkers rabatter var beregnet ud fra førpriser, der ikke holdt vand.

Fakta

Danskernes holdning til Black Friday

Danskerne har i stigende grad taget den amerikanske handelsdag black friday til sig. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Nordea, der de seneste tre år har taget temperaturen på danskernes shoppetrang den sidste fredag i november.

Her kan du se nogle af resultaterne fra underøgelsen:

  • I 2015 svarede 17 procent, at de havde brugt penge på black friday-tilbud.
  • 2016 var tallet steget til 28 procent, og i år svarer 42 procent af alle adspurgte voksne – svarende til to millioner danskere – at de forventer at købe en eller flere varer på tilbud. For de 18-65-årige er andelen endda oppe på 48 procent.
  • Børnefamilier, kvinder og personer under 40 år er overrepræsenteret blandt dem, der specifikt går efter at købe julegaver den dag.
  • Hver femte forventer, at der ryger et eller flere impulskøb i indkøbsvognen.

Kilde: YouGov/Nordea.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu