ANNONCE

Sådan undgår du at blive syg i hjemmet

20. november 2019 22:16 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Dit hjem kan gemme på megen sygdom, hvis du ikke passer på.

Det er den tid på året, hvor mange danskere opgivende må smide sig i senge indsvøbt i en dyne eller et tæppe hostende og nærmest lidende, hvor de ellers burde sidde på arbejde. Det er næppe gået nogens øjne, øre eller næse forbi, at det er sygdomssæson og folk de så at sige falder som fluer.

Artiklen fortsætter under videoen.

Hosten, nys, feber og røde øjne er blot nogle af de mange kendetegn, som kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på de danskere, der indtil nu er gået fri.

Men der er råd at hente, når det kommer til at holde sig sygdomsfri. Der findes nemlig en række ting, som man kan gøre i hjemmet, der kan være med til at mindske risikoen for, at man selv bliver knockoutet til en irriterende influenza, der sygemelder en lige op til jul.

Du finder en række gode råd i galleriet ovenfor.

Sådan bliver du smittet

Virusinfektionerne er kradsbørstige og overlever længe. Så holder man om samme greb i bussen, som en influenza- eller forkølelsesramt har rørt forinden, er der risiko for at overføre virusset.

Det kan ske, hvis man retter på kontaktlinsen, slikker krummer af fingrene eller klør sig på næsen.

Virus kan også være dråbebåret. Og det er endnu en årsag til, at man ikke kan helgardere sig mod smitterisikoen.

Mikroskopiske viruspartikler fra et nys spreder sig i en relativt stor omkreds. Og de dråber risikerer man at indånde, forklarer overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen fra Statens Serum Instituts Central Enhed for Infektionshygiejne.

– Sidder du ved siden af en i toget eller på kontoret, som hoster eller nyser, så se om du kan holde mindst en meters afstand, så du ikke er i skudlinjen.

– Skal du selv nyse eller pudse næse, så gør det i et engangslommetørklæde. Alternativt i albuebøjningen. Men aldrig i hænderne eller i en klud, der bliver trukket op og ned af lommen, understreger overlægen.

Husråd har en vis sandhed

Der findes mange husråd til at undgå forkølelse og influenza – såsom at spise ingefær og citron.

Men ud over at spise sundt og varieret for den almene sundhedstilstand afviser Elsebeth Tvenstrup Jensen, at man kan spise sig fra forkølelse og influenza.

Fakta

Fakta om influenza

Ifølge Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen dør mellem 1000-2000 personer årligt på grund af influenza. Er der epidemi af influenza skønnes op mod 20% af den danske befolkning at blive smittet.

Ifølge Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen kan op mod 500 dødsfald potentielt forebygges hvert år, hvis den nuværende vaccinationsdækning hæves til de anbefalede 75%.

Risikogruopperne, der særligt kan drage nytte af en influenzavaccine er ældre, kronisk syge og gravide. Mere end 1.750.000 mennesker vurderes at være at finde i disse tre befolkningsgrupper.

Kilder: Sundhedsstyrelsen. 

Et andet husråd lyder, at man ikke skal gå udenfor med vådt hår. Men det har en biologisk forklaring, tilføjer Jan Pravsgaard Christensen.

– Når man bliver kold, er blodgennemstrømningen ikke lige så god. Og så stiger risikoen for, at viruspartikler kan slå an på slimhinderne.

– Så derfor klæder jeg mig varmt på med hue og handsker, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Vaccine til de sårbare

Der er udviklet influenzavaccine. Den gives gratis til særligt sårbare grupper som svært overvægtige, gravide, diabetikere og alle over 65 år.

Fakta

Disse grupper bør lade sig vaccinere mod influenza

– Personer, der på vaccinationstidspunktet er fyldt 65 år

– Førtidspensionister

– Kronisk syge med følgende lidelser, efter lægelig vurdering: kroniske lungesygdomme, hjerte- og karsygdomme, diabetes 1 eller 2, immundefekt, påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft, kronisk lever- og nyresvigt

– Svært overvægtige (BMI over 40) efter lægelig vurdering

– Personer med andre alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko

– Gravide i 2. og 3. trimester

– Husstandskontakter til svært immunsupprimerede patienter (medfødt eller erhvervet immundefekt) efter lægelig vurdering

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk

Jan Pravsgaard Christensen får selv influenzavaccinen grundet sit job.

– Alle grupper er lige modtagelige og har altså ikke en større risiko. Det skyldes derimod alvorligheden, hvis de bliver syge, siger Jan Pravsgaard Christensen.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu