ANNONCE

Sådan undgår du klassiske vintersygdomme

25. januar 2019 12:07 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Svaret er selvfølgelig ret enkelt, men det kan være en virkelig god idé at få det genopfrisket.

Det er vinter, og det er iskoldt udenfor. Derfor øges risikoen for at blive syg. Det er især virus-sygdomme som influenza og snue, der er i omløb, når vi går rundt og skutter os udenfor.

Men faktisk er det slet ikke kulden i sig selv, der gør dig syg. Dermed ikke sagt, at kulden ikke har en rolle i din øgede tendens til at være sygdomsmodtagelig.

Influenza- og forkølelsessygdom kommer ind i vores krop oftest gennem næse eller mund, og vira klarer sig faktisk absolut bedst, når det er koldt. Det skyldes, at din blodgennemstrømning i en kold næse er dårligere end i en varm.

Forklaringen er ifølge Videnskab.dk, at færre immunceller og antistoffer bliver fragtet rundt til de steder, hvor det er meningen, de skal bekæmpe udefrakommende sygdomme. Derfor er du mere modtagelig for influenza og forkølelse når du – og vejret – er koldt.

Hvor kommer smitten fra?

Ikke overraskende er det bedste råd til at undgå smitte her i vinterperioden at huske sig selv på at bruge håndvasken – og sæben. Langt størstedelen af smitte kommer nemlig på den ene eller anden måde gennem vores hænder.

– God håndhygiejne kan spare os for meget skranten og mange sygedage, for smitten sker ofte via vores hænder, siger Maria Brix Balle, der er biolog i hygiejnevirksomheden Initial, i en pressemeddelelse.

En undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Initial, viste blandt andet, at kun 68 procent af danske mænd konsekvent bruger sæbe, når de vasker hænder. Kvinderne er bedre til at huske det, da 83 procent svarer, at de altid husker sæben.

– Det at vaske hænder er for en dels vedkommende det samme som at stikke hænderne under vandhanen et øjeblik. Men der skal vand, sæbe og knofedt til, hvis man vil have rene hænder og dermed reducere smittefaren, siger Maria Brix Balle.

Samtidig er der dog en række andre forholdsregler, du kan tage med dig, så du mindsker risikoen for at blive syg. Dem kan du se i galleriet over artiklen.

Du skal blive hjemme

Er du i tvivl om, hvorvidt du skal tage på arbejde eller ej, skal du være meget opmærksom på, om du smitter. Gør du det, så bliv hjemme, har overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen fra Statens Serum Instituts Central Enhed for Infektionshygiejne, tidligere understreget over for Ritzau

– Spørger man os på Statens Serum Institut, skal man ikke møde syg på arbejde – man risikerer at smitte kunder og kolleger. Man begynder at smitte, allerede fra når man mærker de første symptomer som nys, hoste, snot og feber, siger hun og fortsætter:

– Man smitter mest de første tre-fire dage, og man er først smittefri igen, cirka et døgn efter at man ikke længere har feber. Man kan stadig nyse, hoste og være lidt snottet, uden at det er ensbetydende med, at man smitter med influenza, men man skal stadig være meget omhyggelig med håndhygiejnen.

Det gælder altid, hvis man har pudset næse, hostet og nyset i hænderne, når man er sammen med andre, understreger hun.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu