ANNONCE

Sådan undgår du smitterisiko når du køber

26. marts 2020 14:01 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Danskerne handler fortsat brugt under coronakrisen. Men du kan med fordel tage en række forholdsregler i forhold til smitterisici.

Danskerne handler fortsat brugt online – også under coronakrisen. Faktisk har DBA ligefrem set en stigning i salget af ting til hjemmet, blandt andet brætspil, legetøj, haveredskaber og gør-det selv udstyr.

Men ligesom i alle andre dele af samfundet skal du være opmærksom på covid-19, som kan overføres via personkontakt eller berøring af flader.

– Man skal tage sine forholdsregler, lytte til myndighedernes anbefalinger og have ekstra respekt for hygiejnen i disse dage, siger Lene Kristensen, der er kundeservicechef hos DBA.

Håndfri kontakt og betaling

For at begrænse personkontakten anbefaler hun, at du får varen leveret til døren – fremfor til en pakkeshop, hvor der også er andre kunder. Hvis køber og sælger bor i samme by, kan varen stilles ved hoveddøren.

– Så holder man afstand – fuldstændig som i resten af samfundet, siger Lene Kristensen.

I forhold til betaling så undgå kontanter. Betal i stedet med mobilepay.

– Igen undgår man kontakt med hinandens hænder, siger Lene Kristensen.

Vask med vand og sæbe

Når varen skal ind i dit hjem, bør du også tage en række forholdsregler. Covid-19 kan nemlig overleve en tid på overflader, som en syg person har berørt.

Derfor skal både produktet og dine hænder have en grundig rengøring, siger Brian Kristensen, der er overlæge med speciale i infektionshygiejne ved Statens Serum Institut.

– Det optimale er, hvis man kan vasker med vand og sæbe. På den måde fjerner man virus mekanisk – eller som minimum fortynder man koncentrationen, siger han.

Her skal du især skrubbe godt igennem, hvis produktet bruges tæt på kroppen. Det kan være legetøj, som børn har tendens til at putte i munden – eller træningsudstyr, du selv skal bruge på stuegulvet.

– Alle varer, som kommer i nær kontakt med kroppen, skal gøres ekstra grundigt rent før brug. Her skal man faktisk altid være forsigtig, men det gælder især nu, siger Brian Kristensen.

Det samme gælder tøj. Det skal have en tur i vaskemaskinen med højest mulige temperatur.

– Allerhelst skal man vaske det ved 80 grader, men hvis det ikke er muligt, kan man give det 60 grader, siger Brian Kristensen.

Sprit og klor

Hvis vaskemaskine eller sæbebørste ikke er muligt, kan du alternativt give dit indkøb en klud med sprit eller klor.

– Sæbevand er bedst, men man ved, at både sprit og klorin også har en effekt på coronavirus, siger Brian Kristensen.

Covid-19 er derimod hårdfør i frostgrader. Så det har ingen effekt at lægge duploklodserne eller børnejakken i fryseren en uge.

Fakta

Så længe overlever covid-19 på overflader

– Der er begrænset viden om, præcis hvor længe covid-19 kan overleve på overflader.

– WHO og Sundhedsstyrelsen vurderer, at coronavirus kan overleve mellem et par timer og op til tre døgn på en overflade udenfor kroppen.

– Et nyt amerikansk studie har konkret kigget nærmere på covid-19. Undersøgelsen er endnu ikke endeligt valideret, men her lyder konklusionen, at covid-19 kan overleve 24 timer på eksempelvis pap.

– På overflader af plastik og rustfri stål kunne covid-19 derimod overleve op mod tre døgn.

– Ud fra et forsigtighedsprincip skal der altså gå mere end tre døgn, før eventuelle vira er døde.

Kilder: WHO, University of California, Sundhedsstyrelsen, Ritzau.

En sidste mulighed er til gengæld at stille produktet i “karantæne”, hvor du undlader at røre ved det.

Virus har nemlig en begrænset levetid på en given overflade. Og selv om forskerne endnu ikke har kortlagt den præcise levetid på covid-19, så kender man levetiden for andre lignende vira.

– Covid-19 overlever næppe mere end tre dage på en overflade, siger Brian Kristensen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu