ANNONCE

Sådan vedligeholder du formen i vinterhalvåret

22. september 2019 21:59 | Af: Ritzau Fokus og Ritzau Info

Der er en række fordele ved at fastholde træningen om vinteren, selv om vejret måske ikke indbyder til udendørs motion.

Godt nok er sommeren er forbi, hvilket også er ensbetydende med, at højsæsonen for løb, cykling, boldspil og mange andre udendørs motionsformer går på hæld..

Det betyder dog ikke, at sportstøjet behøver at gå i vinterhi. Det er nemlig vigtigt at vedligeholde sin grundform. Også selvom det er blevet efterår og vinteren nærmer sig.

I galleriet over artiklen er der en række forslag til vintertræning.

– Både så man fastholder de sunde vaner, og så man ikke starter fra nul, når man genoptager træningen i foråret, siger Søren Thorgaard Skou, der er professor i træning og sundhed ved Syddansk Universitet og ved Næstved-Slagelse-Ringsted Sygehus.

Artiklen fortsætter under videoen

Det er en kendsgerning, at kroppen kan få svært ved at følge med, hvis man kun giver den en skalle i sommermånederne.

– Kvartalsmotionister øger risikoen for skader, fordi kroppens sener og led mister noget af sin styrke i pauseperioderne, siger Christian Neergaard, der er lektor i fysioterapi ved Københavns Professionshøjskole.

– Så vil man have et forår uden skader, er det vigtigt at holde sin grundform og styrke ved lige hele året, tilføjer han.

Styrketræning  er oplagt

Han påpeger også, at det er oplagt at dyrke styrketræning i vinterhalvåret.

– Det er altid en god idé, og det gider folk typisk ikke i sommerhalvåret. Så når det alligevel er mørkt og koldt, kan man passende begynde på det, siger Christian Neergaard.

Man kan også supplere med helt nye motionsformer – for eksempel svømning, yoga eller noget helt tredje, du altid har haft lyst til at prøve. Variationen er nemlig god på flere måder.

– Hvis man udfordrer sig selv fysisk med forskellige motionsformer, så træner man kroppen mere alsidigt. På den måde forbedrer og vedligeholder man både kredsløb, muskler og led, siger Søren Thorgaard Skou.

Gejst og motivation

Han påpeger samtidig, at udfordringen skaber gejst og motivation. Den bedste motion er nemlig den, man får dyrket. Og det bliver især aktuelt i vinterhalvåret.

– Nogle motionister oplever det som svært at få trænet i vinterhalvåret. Derfor er det vigtigt, at den alternative motion ikke er en sur pligt, men en sjov måde at holde formen ved lige, siger Søren Thorgaard Skou.

Generelt er det godt, hvis man både indlægger noget kredsløbstræning og styrketræning.

– Mange løber i sommerhalvåret, men det er en meget ensidig træningsform. Derfor vil det være rigtig godt med nogle alternative motionsformer om vinteren, hvor man stadigvæk vedligeholder konditionen og får pulsen helt op, siger Christian Neergaard.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu