Sådan får du et rentefrit familielån

5. marts 2013 06:57 | Af: Claus Forrai, Finansbureauet.dk
 
Sådan får du et rentefrit familielån
foro

Et rentefrit familielån kan sagtens konkurrere med boliglån trods den lave rente. Foto: Colourbox.

Hvis man gebærder sig på den rigtige måde, så kan man få et rentefrit familielån uden at SKAT blander sig.

 

Det er næppe undsluppet nogen boligejers opmærksomhed, at renten er faldet markant gennem de senere år. Men selvom renten er rekordlav, kan den dog ikke konkurrere med et rente- og gebyrfrit lån.

Sådanne lån finder man naturligvis ikke på det officielle lånemarked. Men har man et gavmildt familiemedlem, som kan undvære pengene, og som er parat til at give afkald på nogle rentekroner, så er mulighederne tilstede – også uden at SKAT blander sig.

Når familiemedlemmer giver hinanden større pengegaver, plejer SKAT ellers altid at lure i kulissen og opkræve gaveafgift. Og at give et rentefrit lån, svarer jo til at yde en gave, da långiver jo går glip af renteindtægter, som låntager tilsvarende sparer. Men hvis man gebærder sig på den rigtige måde, så blander SKAT sig udenom.

Der findes ganske vist ingen regler på området, men derimod en mangeårig praksis. Og ifølge denne praksis kan et rentefrit familielån ydes helt uden skattemæssige konsekvenser, under forudsætning af, at lånet ydes på anfordringsvilkår. Og på dansk betyder det, at långiver straks skal kunne kræve lånet helt eller delvist indfriet med dags varsel. På den måde minder lånet lidt mere om et lån på almindelige markedsvilkår, også selvom der ikke opkræves renter. Og det har altså – i alle tilfælde indtil nu – været nok til at skattemyndighederne har blandet sig uden om. Skattemyndighederne har heller ikke haft tradition for at blande sig i, hvor stort lånet er, eller hvad det bruges til. Foruden at være rentefrit, kan lånet også sagtens være afdragsfrit – igen helt uden indsigelser fra SKAT.

Der har heller ikke været praksis for at kræve, at der udarbejdes egentlige lånedokumenter. Men for at bevise, at lånet er ydet på anfordringsvilkår, er det ikke desto mindre en god idé at udarbejde en skriftlig låneaftale. Lånedokumentet behøver dog ikke at blive tinglyst, men det er ingen skade til at få et par vitterlighedspåtegninger klistret på. Så undgår man i alle tilfælde senere at skulle bevise, at lånedokumentet ikke er lavet med tilbagevirkende kraft.

Rækker gavmildenheden eller økonomien ikke helt til at gøre lånet rentefrit, er der selvfølgelig intet til hindring for, at der opkræves renter af lånet. Men så undgår man ikke at blande skattemyndighederne ind i sagen, da långiver skal angive renterne som indtægt, ligesom låntager naturligvis har fradragsret for renteudgifterne.

Har långiver ingen intentioner om nogensinde at kræve pengene retur, er familielånet også en effektiv måde til at liste nogle penge over til et familiemedlem, uden at skulle betale gaveafgift. Familiemedlemmer i lige linje kan nemlig forære hinanden 58.700 kr. om året (2013 beløb) uden at der skal betales gaveafgift. Et forældrepar kan således forære deres barn 117.400 kr. om året, uden skattemyndighedernes indblanding. Og følgelig kan de også vælge at nedskrive gælden på det skyldige beløb på familielånet med et tilsvarende beløb.

Vælger man den afdragsmodel, er det dog vigtigt, at man ikke skriver noget herom på gældsdokumentet. Hvis man skriver, at man hvert år vil nedskrive lånet med den maksimale afgiftsfrie gavebeløb, vil SKAT nemlig betragte hele familielånet som en gave og kræve gaveafgift af hele beløbet, som ligger over det afgiftsfrie bundfradrag. I stedet skal långiver hvert år – altid spontant – beslutte, at give låntager en afgiftsfri pengegave i form at en nedskrivelse af gælden. På den måde vil hele lånet med tiden kunne blive forvandlet til en afgiftsfri gave.

Læs mere: Få lån fra Vækstfonden

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu