Sådan knækker du Vestas-regnskab

5. februar 2013 18:48 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Sådan knækker du Vestas-regnskab
Billede mangler

Der er varmet op til en skuffelse, når Vestas i morgen fremlægger sine resultater for 2012. Aktien er i løbet af den sidste uges tid dykket med over 10 procent på fondsbørsen.

 

Men hvad er egentligt de vigtigste fokuspunkter i morgendagens regnskabsbøger? Berlingske Business har sammen med Sydbanks Vestas-analytiker, Jacob Pedersen zoomet ind på et par af regnskabets vigtigste fokusområder

Ordrebøgernes tykkelse

Vil der også i de kommende år være travlt i produktionen hos Vestas? Svaret findes i ordrebøgerne. Og meget tyder på, at de blev noget tyndere i 2012, end det niveau, ledelsen på forhånd havde meldt ud.

Topchef Ditlev Engels forventning var, at fjerde kvartal ville blive årets stærkeste periode for nye ordrer, hvilket kræver en ordreindgang på cirka 1300 megawatt.

Men de foreløbige tal viser omvendt, at kvartalet ser ud til at blive det værste fjerde kvartal i mange år, indtil videre er der kun offentliggjort ordrer for godt 500 megawatt, derudover kommer dog en stribe mindre uannoncerede ordrer i morgen. Men det er næppe nok til at redde perioden, mener Jacob Pedersen

“Hvis Vestas forventninger skal gå i opfyldelse, så kræver det en voldsom indgang af små ordrer på 800 megawatt i fjerde kvartal. Det tror jeg altså ikke, at de når op på,” siger han og fortsætter:

“Jeg regner med, at de formentlig har doblet op, så vi kommer op på 1000 megawatt for fjerde kvartal,” siger Jacob Pedersen.

Finansiel uro skræmmer måske kunder

Spørgsmålet er, hvad der er årsagen til, at konkurrenterne æder sig ind på Vestas og hapser de gode ordrer? Sydbank-analytikeren har i længere tid haft en mistanke om, at kunderne i stigende grad vælger Vestas fra, på grund af selskabets skrøbelige finansielle situation.

I sommer kom chok-meddelelsen om, at koncernen ikke kunne leve op til sine finansielle forpligtelser og reelt set levede på bankernes nåde. Ved årsskiftet er der dog kommet en aftale på plads med Vestas’ nu i alt ni banker om finansiering frem til 2015. Men uroen kan have skadet Vestas’ ry, mener Jacob Pedersen.

“Vestas har jo selv afvist, at det er pga. finansielle problemer, at ordrerne viser svaghedstegn. Men jeg synes efterhånden, at det begynder at ligne noget andet. Det er muligt, at man – for ikke at skræmme kunderne ekstra meget væk – ikke vil fortælle dem, at der er andre kunder, der ikke vil købe møllerne pga. den finansielle situation. Men det er så op til fortolkning og forhåbentlig er de ærlige omkring det. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det har en effekt,” siger han til Berlingske Business.

Gæld og pengestrømme

Et andet vigtigt parameter er, om Vestas har formået at skabe en mere positiv udvikling i sit cashflow/pengestrømme – som er et udtryk for meget driften har bidraget til et styrke selskabs kapitale beredskab til at modstå negative stød f.eks. uforudsete udgifter.

I de seneste regnskaber har Vestas haft et negativt cashflow pga. store omkostninger. For 2012 forventer Vestas et negativt frit cash flow på op til 500 millioner euro – og i bedste fald 0.

“Det ender nok med at blive i den lave ende af det spænd, og det hænger sammen med den lave ordreindgang. Ordrer er gerne lig med forudbetalinger, og når ordrerne ikke kommer ind i det tempo, Vestas har håbet på, så ender cashflowet også til den svage side,” siger han.

Fabrikslukninger på vej – i Danmark?

I efteråret meddelte Vestas, at koncernen som led i sin strategi om at skære i omkostninger vil forsøge at outsource eller lukke nogle af sine fabrikker. På det punkt forventer Jacob Pedersen nogle klare bud fra ledelsen om, hvilken type produktion der bliver tale om.

“Jeg mener, at man bør være så langt nu, at man kan melde noget ud om, hvor langt man er i forhold til den nye produktionsstrategi, alt andet vil være skuffende,” siger han.

Sydbank-analytikerens eget bud er, at det blandt andet er Vestas’ støberier, der er ved at blive solgt fra eller lukket, og så rammer besparelserne sandsynligvis også i vores egen andedam.

“Hvis vi taler lukning af produktionssteder, så er jeg næsten desværre nødt til at sige, at jeg har svært ved at se andet end at Danmark også bliver ramt. Vi har en meget dyr produktion i Danmark og Vestas stiller kun få møller op i nærområdet, derfor kan jeg godt frygte, at når Vestas begynder at lukke, så er Danmark en af de regioner, der ikke kommer til at gå udenom,” siger Jacob Pedersen.

Forventninger til 2013

Mens 2012 blev et sløjt år, er der heller ikke udsigt til den vilde jubel i 2013. Koncernen er selv kommet med et konservativt bud om et nulresultat og levering af 5000 megawatt for året. Og det rammer også nogenlunde Jacob Pedersens forventninger.

“Jeg tror, at det kommer til at holde meget godt. Jeg ser et 2013 som på omsætningen og indtjeningen bliver meget svagt, fordi der er ingen ordrer fra USA at indtægtsføre, fordi der har været stop for stort set al amerikansk ordreaktivitet og rigtig mange projekter har stået stille de sidste 6-9 måneder,” siger han.

Der er dog mulighed for, at der i løbet af året igen kommer mere gang i aktiviteterne i USA, fordi en vigtig skatterabatordning til vedvarende energi blev forlænget ved årsskiftet. Samtidig har den kinesiske regering meddelt, at den vil satse massivt på bæredygtig i de kommende år.

“Årsagen til, at historien fra Kina er god for Vestas er ikke så meget nye ordrer i Asien, men at den holder de kinesiske konkurrenter beskæftiget, så de ikke spiser af Vestas marked udenfor Kina,” siger Jacob Pedersen.

Mitsubishi – er linjen varm?

Og apropos Asien så er et andet vigtigt emne, som Vestas-ledelsen i morgen vil blive spurgt ivrigt til – men sandsynligvis ikke give nogle brugbare svar på – om linjen stadig er varm mellem japanske Mitsubishi og Vestas. De to parter indledte for næsten et år siden drøftelser om et “strategisk samarbejde”. I manges øjne et perfekt match mellem teknikstærke Vestas og kapitalstærke Mitsubishi.

Men siden da er der ikke kommet noget nyt, andet et par enkelte bekræftelser om, at parterne stadig taler sammen.

“Det er jo et trosspørgsmål mere end noget andet. Så længe Vestas ikke selv siger andet, så er vi nødt til at forvente, at der stadigvæk er samtaler,” siger Jacob Pedersen og fortsætter:

“Jeg vil tro, at de finansielle problemer, som Mitsubishi egentlig først fik nys om i midt i juni i et eller andet omfang har afsporet processen og sendt parterne tilbage i tænkeboks. Det har ændret spillereglerne og magtbalancen lidt, men det er ikke det samme som at forbindelsen er lagt ned,” siger han.

Vestas-regnskabet rammer markederne cirka kl. 8.30 i morgen tidlig, hvis du er interesseret i at høre mere om udsigterne, så lyt med når Berlingske Business’ Jakob Ussing giver sin analyse af selskabets fremtidsmuligheder i Radio 24 Syv-programmet “På Forkant med Kanberg” fra 5 til 6 i morgen tidlig.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu