Sådan vil regeringen reformere de studerendes SU

19. februar 2013 14:51 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Sådan vil regeringen reformere de studerendes SU
Billede mangler

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har tirsdag eftermiddag præsenteret regeringens udspil til en SU-reform, der skal skaffe to milliarder kroner til statskassen ved at få landets studerende hurtigere gennem deres uddannelser.

 

SU-reformen består af otte hovedforslag, som regeringen vil forsøge at skaffe flertal til gennem den kommende tid:

1. Hvis de studerende påbegynder deres videregående uddannelse mere end to år efter den adgangsgivende eksamen, mister de retten til det sjette SU-år. Dermed vil man kun kunne modtage SU på den videregående uddannelse svarende til den normerede studietid. Regeringen foreslår samtidig, at reglen om en karakterbonus på 1,08 afskaffes.

2. Fremover skal det højest være muligt for de studerende at være op til seks måneder forsinket på deres videregående uddannelse, inden SU-udbetalingen stoppes. Regeringen vil desuden gøre det obligatorisk, at de studerende tilmelder sig eksamen og prøver, ligesom muligheden for at melde fra skal droppes.

3. Regeringen vil af med de forhindringer, der kan give forsinkelser for de studerende undervejs. Det skal for eksempel være lettere at overføre merit ved studieskift.

4. Universiteterne skal hjælpe til at nedbringe den gennemsnitlige studietid med 3,7 måneder for de studerende ved for eksempel at forbedre rammerne. Lykkes de ikke med opgaven, vil det udløse mindre bevilling.

5. For de unge, der supplerer deres gymnasiale uddannelse med gymnasiale suppleringskurser, skal det kun være muligt at modtage SU til de såkaldte turbokurser.

6. Regeringen vil indføre et loft over antallet af ungdomsuddannelser, som unge kan begynde på og fortsat få SU til. I dag er der ingen begrænsninger, men fremover skal det kun være muligt at påbegynde fem ungdomsuddannelser med SU.

7. SUen til hjemmeboende studerende skæres, og den gøres samtidig afhængig af forældrenes indkomst. Det betyder, at studerende med vellønnede forældre kan se frem til mindre i SU, hvis de fortsat bor hjemme, ligesom det generelle grundbeløb sænkes.

8. SUen skal fremover reguleres med samme procent som de øvrige overførselsindkomster. Som det er i dag, stiger SUen med en takst, der ligger højere end andre overførselsindkomster.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu