Sædbank varsler sædtørke i Danmark

2. januar 2013 14:32 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Sædbank varsler sædtørke i Danmark
Billede mangler

Ny lov om kunstig befrugtning får den danske sædbank Cryos til at stoppe med at levere sæd til det danske marked. 
 BNB Af: Mette Dahlgaard
 
Verdens største sædbank, Cryos, der har hovedsæde i Aarhus, tager nu det drastiske skridt at lukke for salget af sæd til det danske marked. Det skriver b.dk.
 
Det er den nye lovgivning, der trådte i kraft 1. oktober 2012, som pålægger sædbanken at sikre, at der ikke fødes over 12 børn med den samme donor. Et loft, der er indført for at undgå indavl. Men loven er umulig for Cryos at håndhæve, og derfor ser man sig nødsaget til at lukke for forsyningerne, lyder det.
 
– Vi kan ikke sikre, at en donor ikke bruges til mere end 12 børn. Det er ikke i vores hænder. Det vil svare til at bede Lundbeck om at sørge for, at læger ikke  ordinerer for meget medicin. Eller at bede Carlsberg om at sørge for, at unge ikke drikker for meget øl, siger direktør Ole Schou, der varsler sædtørke i Danmark, til b.dk.
 
I den gamle lov om kunstig befrugtning måtte en donor kun være ophav til børn i 25 familier på dansk grund. Men dengang var det sundhedspersonalet på den enkelte kliniks forpligtigelse at sørge for, at en donor ikke måtte bruges til nye familier, hvis kvoten var opfyldt.
 
– Klinikkerne køber sæd i store mængder og har det stående nedfrosset i årevis, og vi kan jo ikke sikre, at de ikke bruger sæden, hvis kvoten i mellemtiden bliver opbrugt. I øvrigt er der mange klinikker, der ikke rapporterer graviditeter tilbage til os. Der er også private, der køber via hjemmesiden til hjemmeinsemination, så det er helt ude af vores hænder, uddyber Ole Schou.
 
Den nye lov om børn i 12 familier dækker også udenlandske par, der kommer til Danmark for at blive behandlet. Formand for Dansk Fertilitetsselskab, Karin Erb, forstår på den baggrund godt sædbankens beslutning, selvom hun beklager den.
 
– De har fået usædvanligt dårlige forhold at arbejde under. En ting er, at man sætter antallet ned. Noget andet er, at man sætter antallet ned på behandlinger udført i Danmark. Der er en væsentlig forskel, for der er rigtig mange udlændinge, der kommer til Danmark, og de vil bruge af den danske kvote, og så kan jeg godt forstå, at Cryos ikke kan styre det, siger hun.
 
Cryos har stor afsætning i Danmark, selvom Danmark kun udgør 10 procent af sædbankens marked. Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra den anden danske sædbank, European Sperm Bank, om man vil følge i Cryos’ fodspor. Men lukningen af Cryos vil få konsekvenser, forudser Karin Erb. 
 
– Monopol er altid skidt. Og for vores patienters skyld er det godt, at der er flere aktører på det her marked. Jeg frygter, at danske par nu må tage til udlandet for at få sæd, sådan som det længe har været, når man skal have ægdonation. Vi har skabt et nyt problem og risikerer, at der ikke er sæd nok i Danmark, siger Karin Erb.
 
Cryos sælger sæd til 70 lande. I dag kan man købe sæd fra både anonyme og ikke-anonyme donorer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu