ANNONCE

Særlig detalje vækker opsigt

22. september 2020 05:15 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Dronningens smil på nyt royalt gallaportræt kan være et symbol på erfaring og selvsikkerhed, mener lektor.

Dronning Margrethes smil på et nyt gallaportræt kan være et symbol på hendes øgede erfaring og selvsikkerhed.

Det vurderer Michael Bregnsbo, lektor i historie ved Syddansk Universitet, om dronning Margrethes nye gallaportræt, der mandag er blevet offentliggjort af kongehuset.

– Det slog mig, at hun smiler. Jeg ved, at der er tidligere portrætter, hvor hun ikke gør det. Smilet kan være symbol på, at dronningen er mere sikker i sin rolle som regent, siger han.

Han peger også på, at siden dronningen trådte til som regent i 1972, er tiden blevet mere afslappet. Det kan også være en grund til, at dronningen smiler på portrættet. Hun har haft et mere alvorligt ansigtsudtryk på nogle af sine første portrætter.

Det nye gallaportræt blev taget på Fredensborg Slot i Kuppelsalen i forbindelse med dronningens 80-års fødselsdag i april.

– Der er tradition for, at regentportrætter med mellemrum udskiftes – ofte i forbindelse med særlige begivenheder, jubilæer eller runde fødselsdage, oplyser kongehuset.

Flere detaljer

Ifølge Michael Bregnsbo understreger billedet et langt og gammelt monarki, som dronningen er seneste led i. Her henviser han til diverse ordner på dronningens kjole og dronningens perlediadem som tegn på traditionen.

– Portrættet skal minde om, at dronningen med sin person symboliserer landet, staten og nationen, siger Michael Bregnsbo.

Perlesættet, dronningen har på, består af diadem, halskæde, øreringe og en broche med brillanter.

Portrættet, som er indfattet i en nydesignet ramme af dansk eg med kongekronen øverst, vil fremover kunne ses ophængt i blandt andet statslige institutioner – herunder ambassader og konsulater samt på danske fartøjer, oplyser kongehuset.

Billedet er taget af fotograf Per Morten Abrahamsen.

Tidligere på året blev dronningen også foreviget med kronprins Frederik og prins Christian.

Du kan se billederne i galleriet ovenfor.

Fakta

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu