Efter nye fund: Makaber ubådssag udvikler sig stadig

23. november 2017 11:43 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Sagen mod Peter Madsen føres af en anklager mod Peter Madsen og Peter Madsens forsvarer. Sagen handler konkret om drabet på Kim Wall.

Når sagen mod Peter Madsen forventes at starte officielt 8. marts 2018, vil en anklager mod Peter Madsen være til stede sammen med Peter Madsens forsvarer og Peter Madsen, selv. Tiltalen mod Peter Madsen er i skrivende stund, november 2017, ikke udarbejdet, men det er til gengæld rimelig sikkert, hvem der vil møde som anklager og forsvarer i sagen.

Hvad, der ikke er sikkert, er, hvad Peter Madsen bliver tiltalt for, hvis han vitterligt bliver tiltalt. Det er altså fortsat uvist, hvilke af politiets mange, mange fund, der faktisk vil blive brugt som en bærende del af anklagerens sag mod Peter Madsen. Så sent som 22. november kunne Københavns Politi fortælle, at man med stor sikkerhed har fundet Kim Walls venstre arm. Man efterforsker dog fortsat sagen, og det er ikke sikkert, hvornår selve efterforskningen slutter. Det er til gengæld rimelig sikkert, hvem sagens anklager, forsvarer og andre hovedpersoner vil være.

Anklager mod Peter Madsen er Jakob Buch-Jepsen

Som anklager mod Peter Madsen vil Jakob Buch-Jepsen formentlig stå klar. Han er fungerende advokaturchef hos anklagemyndigheden ved Københavns Politi, og det betyder, at han både møder som anklager i byretten, som ved sagen mod Peter Madsen, men også at han fungerer som daglig leder for andre ansatte ved anklagemyndigheden ved Københavns Politi.

Jakob Buch-Jepsen er ikke et ukendt ansigt i det danske medielandskab, da han har udtalt sig offentligt som anklager mod Peter Madsen flere gange. Han har derudover fungeret som anklager i andre højtprofilerede sager, og i et portræt af Jakob Buch-Jepsen (i Jyllands-Posten) gjorde hans chef, Dorit Borgaard, det klart, at han er meget dygtig til at arbejde med sager om kriminalitet af personfarlig karakter.

Trods den megen medieomtale og selve elementerne af den sag, der er retssagen mod Peter Madsen, er Jakob Buch-Jepsen ikke specielt præget af arbejdet med den. Han har til Jyllands-Posten fortalt, at sagen fremstår dramatisk, men at den bliver behandlet som alle andre sager, der lander på hans skrivebord.

Jens Møller Jensen er politiets ansigt

Københavns Politi har brugt mange timer på at efterforske sagen mod Peter Madsen, mange timer og meget mandskab. Men til trods for, at et utal af efterforskere og andre ansatte ved politiet har arbejdet – og fortsat arbejder med – sagen, er ingen efterforsker nok mere kendt i sagen mod Peter Madsen end afdelingschef Jens Møller Jensen.

Et andet ord, der vil vække bedre genklang hos læserne er nok drabschef. Jens Møller Jensen har ledet mere end én efterforskning i spektakulære kriminal- og drabssager, i Købehavn, og i sagen mod Peter Madsen har Jens Møller Jensen, og hans kolleger, samarbejdet tæt med Jakob Buch-Jepsen og dennes kolleger ved anklagemyndigheden. Det er anklageren, der skal føre sagen mod Peter Madsen, men det er politiets arbejde, der skal sikre, at sagen faktisk fører til en dom.

Narkosager og Karlslunde

Før jobbet som leder i Københavns Politi har Jens Møller Jensen fungeret som efterforsker i narkosager, og han har været leder hos Midt- og Vestsjællands Politi såvel som for lokalpolitiet i Karlslunde.

Tilbage i 2011 blev han interviewet af B.T. Det skete, fordi han blev udnævnt som chef for afdelingen for personfarlig kriminalitet ved Københavns Politi, den stilling han bestrider den dag i dag. Interviewet handlede om mange ting, blandt andet om, at Jens Møller Jensen nyder at opklare alle former for kriminalitet, ikke kun drabssager, men også samarbejdet med kollegerne virker til at veje meget, meget tungt hos lederen Jens Møller Jensen.

– Mit mål er, at opklaringsprocenten skal være helt i top på røveri og drab, og at afdelingen skal være et sted, hvor folk kan lide at være. Medarbejderne betyder meget for mig. Hvis du skaber de rigtige betingelser for dem, så går de gennem ild og vand for dig. Og det er vigtigt for at opklare sagerne, sagde Jens Møller Jensen.

Peter Madsens forsvarer har ikke arbejdet med en drabssag før

Peter Madsens forsvarer hedder Betina Hald Engmark. Hun er indehaver af Blinkenberg & Engmark Strafferetsadvokater og har tidligere arbejdet for politiet, blandt andet som senioranklager hos Nordsjællands Politi.

Som Peter Madsens forsvarer er det hende, der har udtalt sig til pressen om Peter Madsens rolle i ubådssagen, og ifølge Ritzau var det Peter Madsen selv, der ønskede, at hun skulle være hans forsvarer.

Hvorfor, han ønskede det, vil Betina Hald Engmark ikke udtale sig om, men sikkert er det, at hun siden august måned har talt klientens sag offentligt, og der er ingen tvivl om, at sagen også er spektakulær at arbejde med for Peter Madsens forsvarer.

Hun har til Ritzau fortalt, hvordan hun håndterer det at arbejde med en sag, hvor hendes klient er mistænkt for at have dræbt og parteret et andet menneske; hun betragter det, som det, det er; et job.

– Rent arbejdsmæssigt betyder det, at den kræver mere tid. Rent menneskeligt tror jeg, at jeg lukker en klap ned. Det her er mit arbejde, og jeg vil for alt i verden gøre mit arbejde så godt som muligt for min klient, sagde hun til Ritzau tilbage i sensommeren 2017.

Kim Wall før ubådssagen

Kim Wall vil formentlig af mange for altid være kendt som en central person i ubådssagen. Hun blev meldt savnet 11. august 2017, og der gik ikke lang tid, før man hos politiet mistænkte Peter Madsen for at have dræbt den svenske journalist.

Hun befandt sig om bord på UC3 Nautilus, fordi hun ville skrive et portræt af Peter Madsen. I et portræt af Kim Wall, skrevet af hendes veninde og kollega Caterina Clerici, kan man læse, at en historie om en mand, der bygger sine egne ubåde, passe perfekt til journalisten Kim Wall.

Villle ud i verden

Hun opvoksede i Sverige, som datter af en journalist og en fotojournalist, og hendes liv førte hende verden rundt. Hun studerede journalistik i USA og journalisten Kim Wall bedrev sit fag fra vidt forskellige steder.

Hendes mor skrev om finansstof, og hvis der var en ting, barnet Kim Wall vidste, var det, at hun ikke ville følge i moderens fodspor.

– Hun ville ud i verden. Hun ville have den bedste uddannelse og den bedste baggrund for at kunne forstå verden, har moderen sagt ifølge portættet skrevet af Caterina Clerici.

Journalisten Kim Wall

Blandt pårørende til journalisten Kim Wall  hersker ønsket om at huske, hvem Kim Wall var, før hun steg ombord på UC3 Nautilus.

– Hun var en utrolig varm og sjov person. Hun var bare fuld af nysgerrighed og energi. Når vi var på reportage sammen, snakkede vi med så mange mennesker, og jeg var altid overrasket over, hvor meget energi hun havde.

– Hun ville altid gerne tale med flere for at komme endnu længere ned i historien. Hun var passioneret og havde en unik evne til at se det bredere perspektiv, har Ye Ming, en ven og kollega sagt til Ritzau i forbindelse med en mindehøjtidlighed for journalisten Kim Wall, der blev afviklet i USA 24. august.

I sagen mod Peter Madsen vil drabet på Kim Wall være det vigtigste omdrejningspunkt, og i den forbindelse vil anklageren og forsvareren strides om, hvad der er op og ned i den komplekse sag.

Peter Madsen er mistænkt for drab og meget andet

Ved siden af sin forsvarer vil Peter Madsen sige. Han har haft mange forklaringer på, hvordan Kim Wall døde, hvad der skete med hende, efter at hun døde, og hvad hans egen rolle var og er i fortællingen om Kim Walls død.

Newsbreak.dk har skrevet mangt og meget om Peter Madsen de seneste måneder, og nedenstående er et sammendrag af portættet, “Hvem er Peter Madsen,” der tidligere er udgivet her på siden.

Under vandet og ud i luften

Allerede inden at Peter Madsen blev sigtet i sagen om drabet på den svenske journalist Kim Wall, er der blevet skrevet meget om den danske opfinder, raket- og ubådsbygger. Han er født i 1971, og inden han blev sigtet i en af Danmarks-historiens mest spektakulære drabssager, var han kendt som en mand, der sigtede mod stjernerne.

Drømmen om at nå ud i rummet har angiveligt fulgt Peter Madsen siden barndommen, og hans drømme om rumfart førte til et årelangt samarbejde med Kristian von Bengtson og foreningen Copenhagen Suborbitals, der har arbejdet på at sende et menneske ud i rummet gennem friviligt arbejde og donationer.

Konflikter skilte dog de to mænd ad, hvilket fik Peter Madsen til at stifte Raketmadsens Rumlaboratorium, beliggende på Refshaleøen Han har også været medlem af Dansk Amatør Raket Klub og Aurora Projekt Group, hvor han har specialiseret sig i raketmotorer, skriver Ritzau.

Ritzau har også fortalt, at Peter Madsen gennem årene har designet og bygget mere end én ubåd. Den mest kendte af dem alle er UC3 Nautilus, og navnet på den er gået verden rundt i forbindelse med sagen om Kim Wall.

Det opsigtsvækkende citat

Blandt de mere opsigtsvækkende ting, Peter Madsen har sagt og gjort gennem årene, må siges at være et interview, han i 2014 gav til Søndagsavisen. Interviewet førte til et portræt af manden, der år senere pludselig kunne læses i et helt nyt lys.

– Jeg håber, at jeg på sigt får en kriminel løbebane. Ikke at jeg vil røve en bank. Nej, for satan, det må ikke gå ud over nogen, lød det fra Peter Madsen, der uddybede, hvad han ville gøre istedet.

– Jeg vil gerne i al hemmelighed bygge en kæmpestor brintballon og flyve ind over København i den, mens et hav af politibiler jagter mig nede på jorden. Ballonen vil jeg lande mellem de to spir på Roskilde Domkirke, mens politiet står klar til at fange mig. Jeg ved ikke, om det bliver lige præcis det, jeg kommer til at gøre, men jeg vil gerne lave en happening af gigantiske dimensioner, sagde han med et smil til Søndagsavisen.

Strid om meget andet end et drab

Sagen mod Peter Madsen begynder efter planen ved Københavns Byret 8. marts 2017. Det er anklagemyndigheden, der har reserveret tiden til retssagen mod Peter Madsen, der har sidste planlagte retsmøde er 25. april 2018.

Jakob Buch-Jepsen forventes inden da at have tiltalt Peter Madsen officielt i sagen, hvor han fortsæt blot er mistænkt og sigtet.

Retssagen mod Peter Madsen starter under alle omstændigheder ikke, før at der er truffet endelig beslutning om faktisk at rejse tiltale.

– Jeg forventer at tage stilling til tiltalespørgsmålet i løbet af december, siger Buch-Jepsen til Ekstra Bladet.

Kilder: Ritzau, Berlingske, Søndagsavisen, Jyllands-Posten, B.T., Berlingske, Strafferetsadvokaterne.dk, Jyllands-Posten, Anklagemyndigheden.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu