Salmonella-advarsel mod populær færdigret: To personer er døde

16. marts 2017 16:05 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

To personer er døde efter at være blevet smittet med salmonella fra populær færdigret.

Fødevarestyrelsen bekræfter torsdag eftermiddag Newsbreak.dks oplysninger om, at den populære færdigret, der i formiddag blev trukket tilbage, sker på baggrund af frygt for salmonella-smitte. I en pressemeddelelse fremgår det dog også, at to ældre personer er døde efter at være blevet smittet af færdigretten.

I alt 19 personer er blevet syge af samme type salmonella-bakterie, og længere tids undersøgelser peger på, at det er en frossen færdigret med forloren hare produceret af Tulip, der er kilden til udbruddet.

De 19 patienter, som man i øjeblikket ved er del af udbruddet, omfatter både børn og voksne. To ældre patienter med anden alvorlig sygdom er siden døde efter smitte.

Det er ikke sikkert, om de to personer er døde af salmonellaforgiftning eller af anden sygdom, men faktum er, at de har været med salmonella. Symptomer på en salmonellainfektion er blandt andet feber, diarre, opkast og generel utilpashed.

– På Statens Serum Institut har vi dels via helgenom-sekventering af prøver fra alle 19 patienter kunnet fastslå, at det er præcis den samme bakterie, de er smittet med. Det tyder på en fælles smittekilde. Derudover har vi ved at interviewe de smittede og studere en del af patienternes indkøbsdata kunnet se, at lige netop den forlorne hare er blevet købt og spist af flere af patienterne, siger Luise Müller, epidemiolog fra Statens Serum Institut i pressemeddelelsen.

Producenten tester igen

Newsbreak.dk talte tidligere torsdag med kommunikationsansvarlig for Tulip Food Company, Michael Ravn. Han mener ikke, at det er deres produkt, der har smittet de 19 mennesker med salmonella.

– Vi er ret sikre på, at salmonellaen ikke kan stamme fra vores produkt. Der er ikke fundet salmonella i hverken vores eller Fødevarestyrelsens prøver af det. Men for en sikkerheds skyld kalder vi det tilbage, siger Michael Ravn.

Der er tale om cirka 3600 pakker færdigret, der altså er blevet solgt over en fire måneder lang periode. For forbrugernes sikkerheds skyld er det derfor vigtigt, at man undersøger, om man har varen liggende.

Michael Ravn fortæller, at man hos Tulip nu vil undersøge den tilbagekaldte vare nok engang i forventning om, at der ikke vil være salmonella at finde deri. Han oplyser, at salmonella bliver slået ihjel ved 70 graders varme. Den tilbagekaldte fødevare består af kød, sovs og kartofler, og alle tre dele bliver opvarmet til langt over 70 graders varme, inden det bliver pakket og frosset ned.

– Hos forbrugeren skal det opvarmes igen i ovn eller mikroovn, siger Michael Ravn.

Den oplysning bekræftes af Fødevarestyrelsen. “Det er derfor muligt, at forbrugere kan have forloren hare fra det berørte parti liggende i fryseren. Forbrugerne skal enten kassere det eller levere det tilbage til butikken“, fremgår det af pressemeddelelsen.

Pas på dette produkt

Varen er frossen og solgt i Coops butikker landet over siden november 2016.

Den har følgende data:

COOP Forloren Hare

nettovægt 350 g

Pakkedato: 04/11/2016

Bedst før dato: 01/08/2017

EAN: 7340011419334

– Vi arbejder på højtryk for at opklare denne sag og på at opspore og inddæmme kilden til udbruddet, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove. Han understreger, at den igangværende efterforskning kan resultere i, at advarslen de kommende dage kan blive udvidet til at omfatte flere produktionsdatoer end 4. november.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu