Salmonella-chok: Dansk jule-klassiker i søgelyset

12. december 2018 14:48 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Nu er der nok fundet én smittekilde, men der kan være flere. Det har fået slagterigiganten Danish Crown til at holde et vågent øje med udviklingen af det igangværende salmonellaudbrud.

DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut har gang i en større efterforskning i forbindelse med det igangværende salmonella-udbrud, der først i december blev annonceret af instituttet.

I en pressemeddelelse sendt af DTU Food fremgår det, at en større efterforskning er blevet gennemarbejdet – og nu har man altså fundet en potentiel smittekilde. I mellemtiden er antallet af smittede steget fra mindst 28 til mindst 33. Det er dog et tal, man hos Statens Serum Institut regner med vil stige.

– Vi har gennemført en større spørgeskemaundersøgelse, hvor svarene om hvad patienterne har spist, er blevet sammenlignet med svar fra raske danskere. Undersøgelsen udpeger medisterpølse som en smittekilde til udbruddet, siger epidemiolog på Statens Serum Institut, Luise Müller.

For vi har indtil videre kun set toppen af isbjerget. Både fordi, det ikke er alle tilfælde, der bliver indrapporteret – det kræver, at de smittede har været til lægen eller på sygehuset – og også fordi, at der går et stykke tid mellem, hvornår personen bliver smittet og hvornår det positive resultat dækker op hos Statens Serum Institut:

– Der er en vis forsinkelse på det. Der går selvfølgelig et stykke tid fra man får taget prøven, til den er os i hænde hos Statens Serum Institut. Så hvis der er nogen, der har været syge helt for nylig, har vi ikke registreret dem endnu, siger Luise Müller til Newsbreak.dk.

Der kan være flere smittekilder

Selvom Statens Serum Institut har fundet en sandsynlig smittekilde i medisterpølse, så er det langt fra alle de smittede, der overhovedet har spist medisterpølse. Derfor regner Instituttet også med, at der findes flere smittekilder en blot medisterpølse.

– Vi er på nuværende tidspunkt ikke i stand til at udpege et specifikt parti af en fødevare fra en virksomhed, som kilden til udbruddet. Derfor fortsætter Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut med at indsamle data om, hvilke fødevarer patienterne specifikt har indkøbt og kan have spist, siger beredskabschef Nikolas Hove fra Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen fremgår det endvidere, at det kan være svært at stege en medisterpølse ordentligt igennem. Derfor anbefaler fødevarestyrelsen, at en medisterpølse gennemsteges fuldstændig, så den ikke er rød eller rosa i midten. Derved vil medisterpølsen være sikker at spise, da man dræber bakterierne.

Slagterigigant er opmærksom

Hvert år bliver der slagtet op mod 16 millioner svin hos Danish Crown Pork – og derfor er Danish Crown opmærksom på den igangværende situation med salmonella-udbruddet. Tidligere onsdag talte Newsbreak.dk med den danske svinegigant om situationen. Dengang var det endnu ikke klart, hvad der havde forårsaget udbruddet, men blot at der var mistanke om svinekød var en potentiel smittekilde.

– Det er en mistanke lige nu, men vi tager daglig forholdsregler. Vi tager dagligt test for at sikre, at der ikke er salmonella. Vi har ikke ændret på vores procedurer, fordi vi har et godt system, der tjekker for netop salmonella, siger Jens Hansen, der er pressechef hos Danish Crown til Newsbreak.dk.

Fakta

Undgå smitte med salmonella

Der findes en lang række gode råd, folk anbefales at følge, hvis de vil undgå salmonella (og campylobacter) i deres mad:

1) Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. På den måde undgår du at sprede bakterier til færdig med i form af stegt kød, salat eller brød.

2) Hold råt kød adskilt fra stegt – og fra salat og brød. På den måde undgår du at sprede bakterier fra det rå kød og over på færdiglavet mad.

3) Gennemsteg hakket kød og fjerkræ. Kød af den type skal være gennemvarmt. Bakterierne kan sidde inde i varen på hakket kød, mens det på hele stykker kød normalt sidder på overfladen.

4) Har du skåret råt kød? Vask kniv og skærebræt – eller skift det ud. Et godt råd er at bruge mere end ét skærebræt i køkkenet, så råt kød tilberedes for sig og færdiglavet ikke kommer i nærheden heraf.

5) Smid brugt emballage fra råt kød ud. Emballagen, og hertilhørende kødsaft, må ikke komme i nærheden af færdiglavet mad.

6) Når folk griller ude, har de en tendens til at bruge færre køkkenredskaber. Derfor øges risikoen for smitte. Som når du er indenfor skal råt og stegt kød holdes adskilt: TO fade, to grilltænger og hyppige ture forbi håndvasken er her vejen frem.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu