Såret Breivik-offer: Vennerne blev hos mig

15. maj 2012 14:12 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Såret Breivik-offer: Vennerne blev hos mig
Billede mangler

Mens den 22-årige Ina Rangønes Libak lå i skjul for gerningsmanden på Utøya, kiggede hun op på buske og blade og naturen omkring sig.
– Jeg tænkte, at det da var underligt, at noget så smukt stadig eksisterer, beskriver hun i Oslo Tingrett som vidne i straffesagen mod den terror- og drabstiltalte Anders Behring Breivik.
Den 22-årige, der er sekretær i Arbeiderpartiets Ungdomsforbunds lokalafdeling i Akershus, beskriver for retten, hvordan kammerater hjalp hende med at holde modet oppe, så hun ikke døde på trods af sine alvorlige skudsår.
Kammeraterne omkring hende skiftedes til at tage ansvaret for Libaks skudsår. I detaljer fortæller den overlevende om sammenholdet i den lille gruppe, og hvordan de passede på hinanden, så alle slap levende derfra.
Selv da gerningsmanden, Anders Behring Breivik, gik mod stedet, hvor de skjulte sig, blev alle hos den hårdt sårede Ina.
– Ingen af de andre vælger at redde sig selv. Det her var vi sammen om, så passerer han os, har jeg hørt, på to meters afstand. Men gerningsmanden ser en anden vej, forklarer hun.
Libak har siden været tilbage på Utøya og ved, at de ikke lå godt skjult. Hvis Breivik havde vendt sig i en anden retning og set mod gruppen, så ville han have fået øje på dem.
Fra skjulestedet hørte de flere skud nede fra pumpehuset. Hun mener, at hun ikke har set Breivik, måske på lang afstand. Hun mener heller ikke at have hørt hans stemme.
På et tidspunkt kom der en telefonisk besked om, at gerningsmanden var pågrebet. Da forsøgte gruppen at bære Ina ned til en båd, men det var vanskeligt, fordi der lå så mange lig.
Det sidste stykke ned til landgangsbroen båd blev den hårdt sårede nødt til at gå på sine egne ben.
Om bord i båden begyndte hun at ryste og mistede næsten bevidstheden. Igen blev hun reddet af folk, der holdt hende vågen og snakkede med hende. Det gjaldt blandt andre en anden ung kvinde.
– Jeg sagde, lad være med at se på mig, det kan give traumer at se mig, når jeg er skadet. Så svarede hun, og det var hendes ord: “Nej Ina, du er meget smuk”, fortæller det 22-årige skudoffer i retten.
er siden blevet opereret fem gange på Rikshospitalet i Oslo.
Kilde: NTB

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu