ANNONCE

Scandinavian Star: Det undersøgte politiet ikke

13. oktober 2020 22:51 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

I 1990 omkom 159 i en brand på skibet "Scandinavian Star". Justitsministeriet beklager fejlagtig information.

Scandinavian Star: Det undersøgte politiet ikke
Branden på Scandinavian Star er ikke glemt. Foto: Scanpix.

Politiet undersøgte ikke, om færgen “Scandinavian Star”, hvor 159 mennesker i 1990 omkom i en påsat brand, var forsikret for det dobbelte af sin værdi.

Det skriver Justitsministeriet ifølge Politiken i et brev til Folketingets Retsudvalg, selv om meldingen i juni ellers var det modsatte.

Der peges nu i stedet på, at Rigsadvokaten lavede en redegørelse i 2005, der omfattede ejer- og forsikringsforholdene.

– Justitsministeriet skal beklage, at besvarelsen fejlagtigt angiver, at det var politiet, der foretog de omfattende undersøgelser, lyder det i brevet.

Ny viden

Ifølge Politiken har mange overlevende mistænkt, at skibet var overforsikret. Dermed kan der have været et motiv til forsikringssvindel.

Tidligere har det lydt fra Justitsministeriet, at politiets efterforskning ikke har ført til, at det kunne bevises. Men nu viser det sig altså, at politiet slet ikke har undersøgt det.

Berigtigelsen får nu DF, SF og Enhedslisten til at kræve justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd.

SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, siger til Politiken, at det viser, at der er behov for en ny undersøgelse af sagen.

– Der er masser af ubesvarede spørgsmål, og jeg synes, at vi skylder de pårørende til dem, der omkom i branden, at få undersøgt dem og én gang for alle få afklaret sagen, siger hun til avisen.

Var branden påsat?

“Scandinavian Star” brød om natten 7. april 1990 i brand, da færgen befandt sig i Skagerrak på vej fra Oslo til Frederikshavn.

482 personer – herunder 99 besætningsmedlemmer – var om bord på færgen.

Efterfølgende viste det sig, at ilden var opstået flere forskellige steder.

Flere efterforskninger har konkluderet, at der sandsynligvis var tale om en påsat brand.

Efter branden pegede efterforskere på en lastbilchauffør, der mistede livet ved branden, men anklagerne blev senere droppet.

Sagen genoptaget

Sagen er blevet undersøgt flere gange, og så sent som i foråret satte Folketinget gang i regeringen som konsekvens af en dokumentarserie, bragt i Danmark af DR.

I serien kaster den norske forsikringsmægler Svein Dammen lys over kaskoforsikringen af skibet, og hans oplysninger understøtter spekulationer om forsikringssvindel som muligt motiv til branden natten til den 7. april 1990.

Frem til en uge før branden havde Svein Dammen haft at gøre med kaskoforsikringen af Scandinavian Star. Da lød kaskoforsikringen på 12 millioner dollar.

Men da skibet den 30. marts 1990 blev solgt for allerede næste dag at blive indsat på ruten Frederikshavn-Oslo, var kaskoforsikringen skiftet til et andet selskab og fordoblet til 24 millioner dollar.

En uhørt høj sum, som Svein Dammen “stejlede” over, som han siger.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu