Schweiz lægger loft over direktørløn

3. marts 2013 18:32 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Schweiz lægger loft over direktørløn
Billede mangler

Vælgerne i Schweiz har ved en folkeafstemning søndag godkendt nogle af verdens mest skrappe regler for at udbetalinger af blandt andet bonus til topchefer.

Det er regler, som kritikere siger vil gøre Schweiz til et mindre attraktivt land for store multinationale firmaer.

Det er 67,9 procent af vælgerne, der har stemt ja til de nye regler, hvilket er markant flere end hvad meningsmålingerne på forhånd havde peget på.

De nye regler giver aktionærerne mulighed for at stemme om topchefens løn én gang årligt på virksomhedernes generalforsamling og afskaffer gyldne faldskærme, store ansættelseshonorarer og bonusudbetalinger i forbindelse med overtagelser eller fusioner.

Det bliver også muligt at straffe lederne med op til tre års fængsel, hvis de overtræder de nye regler.

Thomas Minder, som er leder af et tandpasta selskab, og som startede det hele tilbage i 2006, siger til Swiss Television, at han er glad for at det hele er overstået og at mere end 60 procent af befolkningen har stemt for de nye regler.

Mindst fem af Europas 30 bedst betalte topchefer arbejder for firmaer i Schweiz. Blandt dem er topchefen for Credit Suisse Brady Dougan, ABB’s Joe Hogan og Joe Jimenez fra Novartis. Roche Holding topchef Severin Schwan og Nestle’s Paul Bulcke er også med i toppen.

Interessen for hele sagen blussede voldsomt op i sidste måned, da Novatis planlagde at udbetale den afgående formand for bestyrelsen, Daniel Vasella, så meget som 78 millioner dollar for ikke at arbejde for en konkurrent.

Hvad topdirektører skal tjene kom også til stor debat, efter den største bank i Schweiz, nemlig UBS, måtte reddes af staten under finanskrisen mens Brady Dougan modtog aktier som led i en bonusordning for tæt ved 76 millioner dollar.

En gennemsnitlig indbygger i Schweiz med et arbejde tjener til sammenligning omkring 7.800 dollar om måneden, eller lidt mere end 40.000 kroner.

Også Europa Parlamentet er nyligt blevet enige om at forbyde bonusordninger i finansverdenen, der udgør mere end det dobbelte af den faste direktørløn. Det er betydeligt mindre end i dag, hvor en bonus på ti gange lønnen ikke er uset i Europas finanscentrum London, hvor penge er midlet til at fastholde dygtige medarbejdere.

Forslaget gælder dog kun schweiziske firmaer, der er noteret på børsen i Schweiz eller i udlandet. Udenlandske firmaer i Schweiz kan stadig give topcheferne store engangsbeløb, hvis de skulle have lyst.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu