ANNONCE

Disse kendte kæmper med brystkræft

25. februar 2021 21:14 | Af: Keld Stampe, ks@newsbreak.dk

Den grusomme sygdom rammer i flæng og alt for mange

Kræft rammer i flæng. Det er den danske TV- og radiopersonlighed Andrea Elisabeth Rudolph det seneste eksempel på. Hun er, som Newsbreak.dk allerede har skrevet, netop blevet diagnosticeret med brystkræft og er startet i livsvigtig behandling for den.

Dermed er hun pludselig og ufrivilligt kommet på ‘et hold’ alle gerne vil være foruden.

I galleriet ovenfor er der en række eksempler på andre kendte kvinder, der har kæmpet med sygdommen.

Herhjemme bliver flere end 4000 kvinder ifølge Sundhed.dk hvert år ramt af brystkræft, som er fatal, hvis den ikke opdages i tide. Det svarer til 20-25 procent af alle kræfttilfælde blandt kvinder i Danmark.

Faldende dødelighed

Heldigvis bliver lægefagkundskaben stadig dygtigere og dygtigere til at håndtere sygdommen. I dag er fire ud af fem ramte ifølge Sundhed.dk fortsat i live fem år efter, de har fået stillet diagnosen og dødeligheden er generelt faldende.

Både fordi, vi er blevet bedre til at opdage tilstanden i tide og fordi behandlingsmetoderne hele tiden udvikles.

Undersøg jer selv

Netop i forbindelse med det at opdage symptomer på brystkræft kommer Andrea Elisabeth Rudolph med en opfordring til andre kvinder i et videoopslag på Instagram, hvor hun fortæller, hun er blevet ramt af sygdommen.

Undersøg jeres bryster. Hold øje med jeres bryster. Hold øje med jeres krop i det hele taget og jeres lymfer, siger hun i videoen.

I faktaboksen herunder kan man se symptomer, man skal være særlig opmærksom på.

Fakta

Symptomer på brystkræft

Symptomer der kan være tegn på brystkræft:

* En knude
* En svag indtrækning i huden, eventuelt rynkedannelse, eller at huden på brystet bliver nubret som en appelsin, kan være udtryk for en dybereliggende kræftknude i kirtelvævet
* Væske fra brystvorten og at brystvorten begynder at trække sig indad. Væsken kan enten være klar eller blodig
* Hævede lymfeknuder i armhulen kan være det første tegn på en kræftknude i brystet

Sjældnere symptomer på brystkræft er:

* Smerter i brystet som ikke kan forklares ved menstruationscyklus
* Eksem/sår på brystvorten, der kan skyldes en særlig type brystkræft kaldet ‘Paget’s disease’. Denne tilstand er oftest forbundet med brystkræft eller forstadier til brystkræft
* Sårdannelse på selve brystet kan skyldes fremskreden brystkræft
* Betændelseslignende rødme af brystet, varme og hævelse kan skyldes inflammatorisk brystkræft. Symptomerne kommer ofte pludseligt. Kvinder over 40 år, som får betændelse i brystet, hvor det ikke er relateret til fødsel og amning, bør undersøges nøjere for at udelukke kræft. Symptomerne skyldes dog oftest andre sygdomme

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu