Se dem her: Flere lånefirmaer politianmeldt

20. marts 2019 11:29 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Forbrugerombudsmanden har onsdag politianmeldt seks firmaer, der udbyder forbrugslån.

Står man sidst på måneden og mangler penge til at betale en regning eller at reparere bilen, kan det være fristende at gå på nettet, og få bragt økonomien i orden med få klik. Et kviklån.

Men fristelserne kan også skruet for højt, lyder det nu fra Forbrugerombudsmanden. Instansen har nemlig politianmeldt seks låneselskaber for brud på markedsføringsloven.

De seks selskaber kan du se i galleriet over artiklen.

Forbrugerombudsmanden kritiserer blandt andet firmaerne for, at de ikke tjekker deres kunder godt nok – det bør simpelthen ikke være muligt for folk at optage lån, de ikke kan betale.

Til den kritik svarer Christina Trauboth, der som talsperson for Digitale Långivere repræsenterer selskaber, som udbyder kviklån – heraf tre af de seks politianmeldte, at selskaberne gør, hvad de kan:

– Vi bruger alle de nuværende værktøjer, der findes, til at dokumentere ansøgernes økonomi og deres rådighedsbeløb. Vi kan se på folks årsopgørelse, hvor meget gæld de har, men det er nogle gange oplysninger, som er mere end et år gamle. Som det er i dag, kan vi ikke trække helt nye oplysninger fra folk, så vi ved i princippet ikke, om vedkommende har været ude og optage ti lån for nylig, siger Christina Trauboth til Ritzau.

Undersøgte ni firmaer

I alt har Forbrugerombudsmanden undersøgt ni selskaber, der udbyder de såkaldte kviklån.

Otte af de ni selskaber har ifølge Forbrugerombudsmanden høje låneomkostninger og for nogle af lånene gælder det, at løbetiden ikke er aftalt på forhånd.

En række af selskaberne har ifølge Forbrugerombudsmanden ikke kunnet leve op til markedsføringslovens bestemmelser om god skik ved at foretage kreditvurderinger som foreskrevet i kreditaftaleloven.

Det har tre af dem givet tilsagn om fremover at ville – og Christina Trauboth fortæller i en mail til Newsbreak.dk, at alle medlemmerne af Digitale Långivere vil overholde loven:

– Selskaberne overholder Kreditaftaleloven og fortsætter med af overholde loven uanset om der afgives et tilsagn eller ej. Da selskaberne hver især fører en individuel dialog med Forbrugerombudsmanden angående tilsagn, kan vi ikke give en melding om hvor langt i processen de er kommet.

Politianmeldt for uigennemskuelighed

Det er dog noget andet, de seks selskaber er politianmeldt for.

Hos selskaberne hersker der nemlig uigennemskuelige eller vildledende informationer om priser og vilkår på lånene. Det skriver Forbrugerombudsmanden:

“Alle de politianmeldte selskaber på nær Ferratum Denmark ApS markedsførte deres lån som kassekreditter, selvom lånene efter Forbrugerombudsmandens opfattelse ikke var kassekreditter, men forbrugslån uden en på forhånd aftalt løbetid. Derudover markedsførte de seks politianmeldte selskaber lån med vildledende pris- eller vilkårsoplysninger, ligesom nogle af de lovpligtige prisoplysninger ikke stod på en fremtrædende måde eller helt manglede.”

Til det svarer Christina Trauboth, at hun mener, at selskaberne har handlet i god tro:

– Selskaberne har i god tro markedsført deres produkter som Kassekreditter med dertil hørende lovpligtige oplysninger. Nogle har allerede i efteråret 2018 valgt at benævne produkterne med andre navne som f.eks. Kredit og markedsføre dem som forbrugslån skal markedsføres, andre selskaber har valgt at fortsætte med at kalde deres produkt en kassekredit. Bl.a. kassekreditten.dk, skriver Christina Trauboth, talsperson for Digitale Långivere, i en mail.

Et andet af de politianmeldte firmaer, Ferratum, er ikke medlem af Digitale Långivere. Men her svarer administrerende direktør Jesper Hammer i et skriftligt svar til DR:

– Ferratum er en ansvarlig långiver og lægger stor vægt på altid at overholde alle lokale love og regler. I dette særlige tilfælde vedrørende nogle vilkår i vores priseksempel, er det desværre ikke fuldt ud lykkedes. Det var bestemt ikke vores hensigt, og vi korrigerede alle fejl umiddelbart efter, at Forbrugerombudsmanden gjorde os opmærksom på dem i august 2018, skriver Ferratums administrerende direktør, Jesper Hammer til DR.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu