Se hvor mange: Her hyres mange østarbejdere

26. december 2012 09:58 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Se hvor mange: Her hyres mange østarbejdere
Billede mangler

De ofte billigere arbejdere fra Østeuropa bliver brugt rundt omkring i landet – men der er er stor forskel på, hvor meget cheferne bruger dem.

 

Sidste år slog østarbejdere i Danmark ny rekord. Og på Fyn har de førertrøjen på i forhold til resten af landet.

Her er 4,8 procent af jobbene besat af arbejdere østfra. Det er 50 procent mere end gennemsnittet i Danmark. Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsens database Jobindsats.dk.

– Problemet er, at vi har rigtig mange ledige, der er blevet skubbet ud. Vores medlemmer kan ikke konkurrere med lønninger på 50-80 kroner i timen, siger Charlotte V. Petersen, der er formand for blandt andre gartneriarbejdere i 3F-Odense, til Fagbladet 3F.

Halvdelen af østarbejderne på Fyn arbejder i de grønne job, som landbrug og gartneri.

På det fynske gartneri, Alfred Pedersen & Søn., arbejder 177 østarbejdere med at plukke tomater. Arbejde, som danske ansatte tidligere udførte. Nu er der blot en håndfuld danskere tilbage.

– Det er bestemt ikke, fordi vi har noget imod at ansætte danskere. Hvis der er dygtige og kvalificerede ansøgere, så ansætter vi dem, siger direktør Mads Pedersen.

I sommer sendte 3F’ a-kasse i samarbejde med jobcentret i Odense et brev og tilbød at formidle de ledige på Fyn til samtlige arbejdsgivere inden for gartneri og landbrug.

– Vi fik ikke et eneste svar. Virksomhederne siger, de ikke kan få danskere til at søge arbejdet. Men det er en fornærmelse mod de ledige, siger Charlotte V. Petersen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu